13.04.2024
Темида

Съдът не се произнесе за претърсването у Борисов, защото прокуратурата вече го е обявила за незаконно

След като Софийската градска прокуратура (СГП) е определила за незаконни претърсванията и изземванията от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова в досъдебното производство, няма нужда от произнасяне на съда.

Това е решила съдия Вера Чочкова от Софийския градски съд (СГС) и е оставила без разглеждане внесените искания за одобряване на протоколите от претърсванията и изземванията на адресите на Борисов и задържаните с него за 24 часа.

От съда съобщиха, че прокуратурата е внесла за одобрение протоколите на МВР за извършените процесуално-следствени действия, като в тях изрично се твърди, че действията на полицаите са незаконни, защото са извършени при липса на неотложност и от некомпетентен разследващ орган.

„В досъдебното производство, прокурорът е единственият орган по ръководството на разследването, поради което констатацията му за незаконосъобразност на конкретни действия, извършени от разследващия орган, е в рамките на неговата компетентност и не се нуждае от съдебно одобрение. Доколкото в настоящото производство, прокурорът изначално приема, че извършените действия са опорочени, искането му е недопустимо“, пише в определението си съдия Вера Чочкова.

От МВР обявиха миналата седмица, че са пристъпили към задържане и претърсване на домовете на тримата по неотложност, като част от разследване за изнудване на укриващия се в Дубай Васил Божков. Той също е дал сведения за изнудването в рамките на предварителната проверка, а разследването е и по доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, според която бюджетът е ощетен с 556 млн. лв. от такси от хазарта.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Пуснаха под гаранция шофьорът, блъснал дете в Бузовград

admin

Надежда Йорданова не вижда причина за удължаване на срокове след закриването на спецправосъдието

admin

Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство във връзка със софтуер „Pegasus“

Дани Тренчева

Прокуратурата иска постоянен арест на учителят-педофил

admin

5 съдии с отвод по делото срещу прокурорския син от Перник

admin

Двама от нападателите на полицейски служители в Самоков остават в ареста

Leave a Comment