28.04.2024
Темида

Съдът не се произнесе за претърсването у Борисов, защото прокуратурата вече го е обявила за незаконно

След като Софийската градска прокуратура (СГП) е определила за незаконни претърсванията и изземванията от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова в досъдебното производство, няма нужда от произнасяне на съда.

Това е решила съдия Вера Чочкова от Софийския градски съд (СГС) и е оставила без разглеждане внесените искания за одобряване на протоколите от претърсванията и изземванията на адресите на Борисов и задържаните с него за 24 часа.

От съда съобщиха, че прокуратурата е внесла за одобрение протоколите на МВР за извършените процесуално-следствени действия, като в тях изрично се твърди, че действията на полицаите са незаконни, защото са извършени при липса на неотложност и от некомпетентен разследващ орган.

„В досъдебното производство, прокурорът е единственият орган по ръководството на разследването, поради което констатацията му за незаконосъобразност на конкретни действия, извършени от разследващия орган, е в рамките на неговата компетентност и не се нуждае от съдебно одобрение. Доколкото в настоящото производство, прокурорът изначално приема, че извършените действия са опорочени, искането му е недопустимо“, пише в определението си съдия Вера Чочкова.

От МВР обявиха миналата седмица, че са пристъпили към задържане и претърсване на домовете на тримата по неотложност, като част от разследване за изнудване на укриващия се в Дубай Васил Божков. Той също е дал сведения за изнудването в рамките на предварителната проверка, а разследването е и по доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, според която бюджетът е ощетен с 556 млн. лв. от такси от хазарта.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Обвинената за убийството на баба си, актрисата Виолета Донева пред съда: Не ми пука

admin

Доживотен затвор за мъж, убил по жесток начин приятелката си

admin

Ръст на делата за кражби в Кюстендил и Дупница

admin

Обвиненият за убийството край Женския пазар остава в ареста

admin

Руски гражданин, издирван от САЩ с мярка „временно задържане“

admin

Надежда Йорданова: Очаквам правилата за отстраняване на главния прокурор да бъдат приети днес

admin

Leave a Comment