21.07.2024
България Икономика

КТ „Подкрепа“: Подкрепяме увеличението на минималната работна заплата на 710 лв., но подчертаваме, че то е крайно недостатъчно

Подкрепяме увеличението на минималната работна заплата на 710 лв., но подчертаваме, че то е крайно недостатъчно. Това се казва в становище на Конфедерацията на труда „Подкрепа“, изпратено до председателя на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) и министър на финансите Асен Василев и разпространено до медиите. „България устойчиво е окупирала последните места в ЕС по размер на трудовите възнаграждения и в абсолютен размер, и като покупателна способност“, посочват от синдиката.

От КТ „Подкрепа“ се позовават на данни на Евростат за 2022 г., според които по този показател пред нас са дори балкански държави, които не са част от Европейския съюз – Черна гора и Сърбия. Според синдиката измерването на покупателната способност на минималната заплата също отрежда последно място на страната ни в Европейския съюз. „Работещите в Черна гора, Северна Македония и Сърбия имат възможност да задоволяват жизнените си потребности далеч по-адекватно, отколкото заетите на минимална работна заплата у нас. Това са дълготрайни тенденции, страната ни не само не се доближава до средноевропейските нива, но вече изостава зад другите държави от Балканския полуостров, които не са част от Съюза“, се казва още в становището на синдиката.

„Към тази незавидна ситуация се добавя и нарастващата инфлация. Последните публикувани от НСИ данни сочат, че на годишна база през февруари 2022 г. спрямо февруари 2021 г. тя се е увеличила с цели 10%. За сравнение, ръстът на МРЗ, който ни се предлага, е едва 9,2%. Необуздано растящите цени на енергоносителите за бизнеса се отразяват и на домакинствата през увеличените цени на стоките. Очевидно фактът, че гражданите все още са на регулиран енергиен пазар, не компенсира нарасналата издръжка на живота в България“, пишат още от КТ „Подкрепа“.

Проектът на Постановление на Министерския съвет за определяне на размера на минималната работна заплата за страната от 1 април 2022 г. ще бъде обсъждан на извънредно заседание на НСТС днес.

Related posts

Пак сблъсъци край Паметника на съветската армия в София

admin

Депутати коментират предложение за изслушване на Володимир Зеленски в българския парламент

admin

Радарно табло засече шофьор, летящ с 240 км/час в София

admin

Ива Митева и Любомир Каримански обявяват нова партия утре

admin

Гроздан Караджов депозира оставката си

admin

Купуваме още осем самолета F-16 блок 70

admin

Leave a Comment