13.04.2024
България Икономика

КТ „Подкрепа“: Подкрепяме увеличението на минималната работна заплата на 710 лв., но подчертаваме, че то е крайно недостатъчно

Подкрепяме увеличението на минималната работна заплата на 710 лв., но подчертаваме, че то е крайно недостатъчно. Това се казва в становище на Конфедерацията на труда „Подкрепа“, изпратено до председателя на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) и министър на финансите Асен Василев и разпространено до медиите. „България устойчиво е окупирала последните места в ЕС по размер на трудовите възнаграждения и в абсолютен размер, и като покупателна способност“, посочват от синдиката.

От КТ „Подкрепа“ се позовават на данни на Евростат за 2022 г., според които по този показател пред нас са дори балкански държави, които не са част от Европейския съюз – Черна гора и Сърбия. Според синдиката измерването на покупателната способност на минималната заплата също отрежда последно място на страната ни в Европейския съюз. „Работещите в Черна гора, Северна Македония и Сърбия имат възможност да задоволяват жизнените си потребности далеч по-адекватно, отколкото заетите на минимална работна заплата у нас. Това са дълготрайни тенденции, страната ни не само не се доближава до средноевропейските нива, но вече изостава зад другите държави от Балканския полуостров, които не са част от Съюза“, се казва още в становището на синдиката.

„Към тази незавидна ситуация се добавя и нарастващата инфлация. Последните публикувани от НСИ данни сочат, че на годишна база през февруари 2022 г. спрямо февруари 2021 г. тя се е увеличила с цели 10%. За сравнение, ръстът на МРЗ, който ни се предлага, е едва 9,2%. Необуздано растящите цени на енергоносителите за бизнеса се отразяват и на домакинствата през увеличените цени на стоките. Очевидно фактът, че гражданите все още са на регулиран енергиен пазар, не компенсира нарасналата издръжка на живота в България“, пишат още от КТ „Подкрепа“.

Проектът на Постановление на Министерския съвет за определяне на размера на минималната работна заплата за страната от 1 април 2022 г. ще бъде обсъждан на извънредно заседание на НСТС днес.

Related posts

Общопрактикуващите лекари нямат право да предписват безплатни медикаменти, както твърди МЗ

Дани Тренчева

Прогноза за времето – 17 декември 2021

Дани Тренчева

Нинова: БСП беше социалният стълб на това правителство

admin

Омбудсманът иска от премиера компенсации за битовите клиенти на газ

Дани Тренчева

Започна изплащането на пенсиите

admin

Президентът ще приеме представители на Gastrade и Copelouzos Group

admin

Leave a Comment