18.06.2024
Covid-19 Свят

СЗО препоръчва премахване на ограниченията за пътуване

СЗО препоръча на световната общност да премахне или облекчи международните ограничения за пътуване, предаде БГНЕС. СЗО подчертава неефективността на подобни мерки, която е породена от опит да се предотврати международното разпространение на щама Омикрон чрез забрана за пътуване.

Експертите заявиха необходимостта от „отмяна или облекчаване на зеления сертификат“, тъй като той не носи ползи и продължава да допринася за икономическия и социален стрес, изпитван от страните“. Що се отнася до изискването на пътниците да носят маски, да предоставят данни от тестове за коронавирус или сертификати за ваксинация, такива действия „трябва да се основават на оценка на риска“ и да не създават „финансова тежест“ за пътуващите, смятат от организацията.

СЗО смята, че не трябва „да се изискват доказателства за ваксинация срещу Ковид за международни пътувания като единствено средство или условие за влизане в страната“, смятат експертите и добавят, че достъпът до ваксини в света остава ограничен, а разпространението им е крайно неравномерно.

На десетото си заседание преди седмица комисията заключи, че Covid-19 продължава да бъде извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение.

Related posts

Радев: При нас идва Делта плюс, той е много по-заразен от оригиналния щам

Дани Тренчева

Обсъждат връщането на учениците от I до IV клас

Дани Тренчева

Великобритания с готовност да отпусне на Украйна до 500 млн. долара

Дани Тренчева

Извънкласните дейности разрешени със зелен сертификат

Дани Тренчева

Италианците над 50 години само със супер зелен сертификат на работа

Дани Тренчева

Европейският парламент обяви обществена поръчка за изпълнението на Програмата за обучение на млади журналисти

Leave a Comment