19.03.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Променят такса смет в Благоевград

След двучасови дебати Общински съвет-Благоевград прие промяна в размера на такса смет от 1,1 промила на 2,1 промила.

Това е поредно обсъждане на таксата в рамките на месец. Увеличение беше гласувано на сесия в средата на декември миналата година, когато общинските съветници приеха таксата да се промени от 1,1 промила на 2,9 промила.

последствие решението беше върнато за разглеждане от областния управител на Благоевград. Върнатото решение трябваше да се разглежда на извънредна сесия, свикана на 12 януари, но поради липса на кворум заседанието не се състоя.

В зала „22 септември“ бяха по-голямата част от съветниците, което позволи да се разгледа внесеното ново предложение от кмета на общината Илко Стоянов за промяна на първоначално предвиденото увеличение на такса смет от 2,9 промила на 2,1 промила.

Дискусията на днешното заседание започна с изказвания на граждани, които изразиха мнения, че дебатът в обществото не е бил достатъчен, преди увеличението да бъде гласувано.

Последва обсъждане между общинските съветници, а изказаните мненията бяха както в подкрепа на увеличението, така и против. Преди гласуването председателят на ОбС – Благоевград Радослав Тасков изнесе данни за таксата в други общини в областта, като посочи, че в Гоце Делчев домакинствата плащат 4 промила, в Разлог – 6, в Симитли – 5,4 промила.

Във връзка с конкретните стойности на увеличението Тасков посочи, че до момента домакинство с жилище от 100 кв. метра в централната част на града е плащало 75 лева такса смет, с промяната тя ще е 140. За жилище със същата големина в широкия център таксата е била 55 лева, с промяната става 104, а в жилищните квартали в общината до момента са плащани 28 лева, а с промяната ще се дължат 53 лева такса смет.

Сред мотивите за изменението председателят на Общинския съвет посочи, че за 2021 година постъпленията за такса смет са били в размер на 5,8 млн. лева, а разходите – 9,7 млн. лева.

„Имаме едни близо 4 млн. лева, които ние като община сме дали за тази дейност, без буквално да имаме право, защото тези пари са дадени от други постъпления в общината“, каза Тасков и допълни, че без увеличение в такса смет ще се наложи дефицитът за услугата да бъде дофинансиран от други пера от общинския бюджет.

Сред дискутирането общинските съветници приеха предложението на кмета на общината за промяна на таксата на 2.1 промила.

Източник: БТА

Related posts

Пожарникари са транспортирали болен възрастен мъж от високопланинско село

Акция на ГДБОП в Благоевград

Дани Тренчева

Пребиха и ограбиха 30 – годишен мъж пред магазин в центъра на Благоевград

Дани Тренчева

Родители подават масово декларации за онлайн обучение в Благоевград

Дани Тренчева

Модерен търговски център в Сандански ще отвори врати, на мястото на ГУМ. Кметът Стоянов подписа договора за концесия днес

admin

Гората.бг подарява 12 000 плодни и декоративни дръвчета на хората от област Благоевград

Дани Тренчева

Leave a Comment