19.03.2024
Covid-19 България

Проф. Кантарджиев: Антигенните тестове не бъркат грип с COVID, не може коза с овца да се сбърка

Неправилно взетите антигенни тестове дават фалшив отрицателен резултат, предупреди проф. Тодор Кантарджиев в ефира на БНТ.

Според него статистиката за заболелите трябва да се води само по направените ПСР тестовете, защото антигенните тестове, които се правят сега на здрави хора за достъп до различни обществени места, изкуствено намалявали процента на заразените.

Той посочи, че в София има 1200 случая на 14-дневна база на 100 хил. души. Това означава че един на всеки сто души е боледувал през последните 2 седмици. От 10 дни леглата за COVID болни са се удвоили, каза още той. Капацитет за разкриване на още легла има, но той ще е за сметка на другите медицински дейности, който също не търпят отлагане.

По думите му хората да внимават да не се заразят, докато чакат за тестове, там е рискова зона.

„Не мога да съм равнодушен. Гледа се само диагнозата, която е само PCR. Антигенните тестове се правят на учители, ученици, в моловете. Антигенните тестове на здравите учители, на здравите влизащи в мола и ходещите на публични места не е критерий за разпространение.

Поначало проблемът на бързите антигенни тестове е начинът на взимането, качеството на теста, а ако е неправилно взет, тестът е отрицателен.“

Не може коза с овца да се сбърка, допълни Кантарджиев по повод твърдението, че антигенният тест може да обърка COVID с грип.

Related posts

ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” бранят Борисов като един

Общинският съвет в София решава за паметника на съветската армия

admin

Полицията издирва 86-годишна жена

admin

Законосъобразен, сигурен и спокоен изборен процес обеща министър Дерменджиев

admin

Как над 300 души резервираха една и съща къща за Нова година?

Дани Тренчева

Мъж с COVID-19 скочи от терасата на реанимацията в Благоевград

Дани Тренчева

Leave a Comment