19.03.2024
Covid-19 Свят

СЗО препоръчва премахване на ограниченията за пътуване

СЗО препоръча на световната общност да премахне или облекчи международните ограничения за пътуване, предаде БГНЕС. СЗО подчертава неефективността на подобни мерки, която е породена от опит да се предотврати международното разпространение на щама Омикрон чрез забрана за пътуване.

Експертите заявиха необходимостта от „отмяна или облекчаване на зеления сертификат“, тъй като той не носи ползи и продължава да допринася за икономическия и социален стрес, изпитван от страните“. Що се отнася до изискването на пътниците да носят маски, да предоставят данни от тестове за коронавирус или сертификати за ваксинация, такива действия „трябва да се основават на оценка на риска“ и да не създават „финансова тежест“ за пътуващите, смятат от организацията.

СЗО смята, че не трябва „да се изискват доказателства за ваксинация срещу Ковид за международни пътувания като единствено средство или условие за влизане в страната“, смятат експертите и добавят, че достъпът до ваксини в света остава ограничен, а разпространението им е крайно неравномерно.

На десетото си заседание преди седмица комисията заключи, че Covid-19 продължава да бъде извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение.

Related posts

Ученици в 15 области остават вкъщи до новата доставка на тестове

Дани Тренчева

Разбиха схема за фалшиви сертификати за ваксинация срещу COVID-19

Дани Тренчева

18 000 ваксини срещу COVID-19 за деца вече са в България

Дани Тренчева

Частично възобновяват полетите от летището в Истанбул

Дани Тренчева

Австрия отменя локдауна за неваксинирани

Дани Тренчева

НЦЗПБ: За две седмици Омикрон може да се превърне в напълно доминиращ у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment