22.10.2024
България Темида

Прокуратурата с остра декларация срещу изяви на лидера на „Възраждане“

„Език на омразата“ и „прокарване на зловредно чуждо влияние, прикрито зад изразяване на националистически възглед“ – така главният прокурор Иван Гешев и ръководството на държавното обвинение окачествяват някои от последните изяви на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов в остра декларация. Костадинов не е посочен поименно в разпространеното изявление на прокуратурата, но съдържанието му става ясно, че става дума именно за него.

„Главният прокурор Иван Гешев и ръководството на прокуратурата остро осъждат използването на езика на омразата особено, когато това се случва от парламентарната трибуна. Призоваваме политическите лица с имунитет да не нарушават основни европейски принципи и да не отправят обидни квалификации, основаващи се на дискриминационни елементи“, се заявява в декларацията.

Само преди дни именно Костадин Костадинов от парламентарната трибуна „обърка“ името на вицепрезидента на САЩ Камала Харис и я нарече Камила Харис, докато коментираше посещението на премиера Кирил Петков във Вашингтон. А на отправената забележка от председателя на Народното събрание Никола Минчев, отговори: „Бъркам ги животинските имена понякога“.

От прокуратурата напомнят, че представиха предложения за промени в законодателството, с които да бъде осигурена всеобхватна наказателноправна защита при използване на език на омразата, основан на раса, народност, етническа принадлежност, религия, политически убеждения и полова идентичност.

След това в декларацията се прави коментар на протестите, организирани от „Възраждане“, при които с активното участие на депутати от партията беше махан украинският флаг от сградата на Столичната община.

„Прокуратурата винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя правовото на протест и свободно изразяване на българските граждани, в това число и политиците, но не и, когато по този начин се засяга неприкосновеността на личността. Нарушаването на обществения ред и извършването на провокации, в момент на военни действия близо до държавната граница, са ясен знак за прокарване на зловредно чуждо влияние, прикрито зад изразяване на националистически възгледи от представители на политически партии. Прокуратурата многократно е доказвала, че противодейства и ще противодейства на всеки опит за налагане на чужди интереси“, пише ръководството на държавното обвинение.

В декларацията се отправя призив за спазване добрия тон в гражданското общество, „отговорност за което носят най-вече представителите на трите власти в държавата, призвани да бъдат пазители на демократичните ценности и свободи“ и напомняне, че в демократичното общество зад всяко гарантирано от закона право стои съответно задължение.

Изявлението на ръководството на държавното обвинение завършва с уверение, че „прокуратурата и занапред ще подхожда принципно и безкомпромисно като ще изпълнява своите правомощия, когато са налице данни и/или доказателства за извършени престъпления, включително и от народни представители“.

Засега няма официална информация за предприети действия от страна на прокуратурата по отношение на депутати от „Възраждане“.

Related posts

Здравното министерство с онлайн система за набиране на доброволци в борбата срещу COVID-19

Частичното бедствено положение в Карлово

admin

Две бебета са били разменени в столична болница

admin

От ДПС твърдят, че са заплашени от премиера с думите „Аз вас ще ви оправя“

Зам.-министър на енергетиката разкри ще пада ли цената на газа

admin

Валежи и гръмотевици се очакват в близките часове

admin

Leave a Comment