19.04.2024
България Темида

Прокуратурата с остра декларация срещу изяви на лидера на „Възраждане“

„Език на омразата“ и „прокарване на зловредно чуждо влияние, прикрито зад изразяване на националистически възглед“ – така главният прокурор Иван Гешев и ръководството на държавното обвинение окачествяват някои от последните изяви на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов в остра декларация. Костадинов не е посочен поименно в разпространеното изявление на прокуратурата, но съдържанието му става ясно, че става дума именно за него.

„Главният прокурор Иван Гешев и ръководството на прокуратурата остро осъждат използването на езика на омразата особено, когато това се случва от парламентарната трибуна. Призоваваме политическите лица с имунитет да не нарушават основни европейски принципи и да не отправят обидни квалификации, основаващи се на дискриминационни елементи“, се заявява в декларацията.

Само преди дни именно Костадин Костадинов от парламентарната трибуна „обърка“ името на вицепрезидента на САЩ Камала Харис и я нарече Камила Харис, докато коментираше посещението на премиера Кирил Петков във Вашингтон. А на отправената забележка от председателя на Народното събрание Никола Минчев, отговори: „Бъркам ги животинските имена понякога“.

От прокуратурата напомнят, че представиха предложения за промени в законодателството, с които да бъде осигурена всеобхватна наказателноправна защита при използване на език на омразата, основан на раса, народност, етническа принадлежност, религия, политически убеждения и полова идентичност.

След това в декларацията се прави коментар на протестите, организирани от „Възраждане“, при които с активното участие на депутати от партията беше махан украинският флаг от сградата на Столичната община.

„Прокуратурата винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя правовото на протест и свободно изразяване на българските граждани, в това число и политиците, но не и, когато по този начин се засяга неприкосновеността на личността. Нарушаването на обществения ред и извършването на провокации, в момент на военни действия близо до държавната граница, са ясен знак за прокарване на зловредно чуждо влияние, прикрито зад изразяване на националистически възгледи от представители на политически партии. Прокуратурата многократно е доказвала, че противодейства и ще противодейства на всеки опит за налагане на чужди интереси“, пише ръководството на държавното обвинение.

В декларацията се отправя призив за спазване добрия тон в гражданското общество, „отговорност за което носят най-вече представителите на трите власти в държавата, призвани да бъдат пазители на демократичните ценности и свободи“ и напомняне, че в демократичното общество зад всяко гарантирано от закона право стои съответно задължение.

Изявлението на ръководството на държавното обвинение завършва с уверение, че „прокуратурата и занапред ще подхожда принципно и безкомпромисно като ще изпълнява своите правомощия, когато са налице данни и/или доказателства за извършени престъпления, включително и от народни представители“.

Засега няма официална информация за предприети действия от страна на прокуратурата по отношение на депутати от „Възраждане“.

Related posts

Изпълнителната агенция по околна среда ще следи на място за качеството на въздуха в района на с. Калотина

admin

МЗ с препоръки: Кога да си сложим бустерна доза от ваксината на Janssen

Дани Тренчева

КЕВР прекрати заседанието си след мораториума на НС

Дани Тренчева

Двама полицаи загинаха при трагичен инцидент в Бургас

admin

Над 250 задържани и повече от 200 досъдебни производства след акцията срещу наркоразпространението

admin

МП изпраща в Дубай документите за разпит на Божков максимално бързо

admin

Leave a Comment