01.12.2022
България Темида

Прокуратурата: Депутат да наруши ковид карантината е маловажно

Софийската градска прокуратура е отказала да образува разследване срещу депутата от ГЕРБ Бранимир Балачев за това, че е нарушил карантината си, докато е бил с ковид, за да се яви като адвокат по дело в Районния съд във Варна. Това съобщи МВР, което предаде случая на държавното обвинение преди 2 месеца.

В постановлението си прокурорът обяснява, че не винаги задължителната изолация от 10 дни е целесъобразна. А Балачев преследвал обществено полезна цел – да се яви в съда, за да не се бавят делата. Така обвинителят приема, че деянието на Балачев е малозначително и не е престъпление. Прокурорът сочи още, че народният представител е нямал никакви симптоми , чувствал се е добре, и имал направени общо 4  отрицателни теста за ковид.

МВР обяви, че ще обжалва отказа да се образува разследване срещу Балачев пред Софийската апелативна прокуратура. Вътрешното ведомство припомня данните от прокуратурата, че за периода 2020 – 2021 г. за нарушаване на карантината са осъдени над 1200 души, като сред присъдите има и ефективни. За нарушаване на карантина по време на пандемия Наказателният кодекс предвижда до 5 години затвор и глоба от 10 000 до 15 000 лева.

„Прави впечатление, че в постановлението не са отразени материалите, изпратени от извършената проверка от ОДМВР-Варна. В хода на полицейската проверка на варненската полиция е установено, че освен по съдебни заседания, народният представител е участвал и в пресконференция на политическа партия по време на карантината“, обяви МВР.

Related posts

240 полицаи е разследвала прокуратурата за една година

admin

Разследват убийство на млад мъж в софийско село

Дани Тренчева

Само една партия не подаде в срок отчета си за изборите

Дани Тренчева

Назначиха осем нови областни управители

Дани Тренчева

ГЕРБ внесе вота на недоверие срещу кабинета

МОН обмисля варианти за обединяване на университети

Дани Тренчева

Leave a Comment