28.03.2024
България Темида

Прокуратурата: Депутат да наруши ковид карантината е маловажно

Софийската градска прокуратура е отказала да образува разследване срещу депутата от ГЕРБ Бранимир Балачев за това, че е нарушил карантината си, докато е бил с ковид, за да се яви като адвокат по дело в Районния съд във Варна. Това съобщи МВР, което предаде случая на държавното обвинение преди 2 месеца.

В постановлението си прокурорът обяснява, че не винаги задължителната изолация от 10 дни е целесъобразна. А Балачев преследвал обществено полезна цел – да се яви в съда, за да не се бавят делата. Така обвинителят приема, че деянието на Балачев е малозначително и не е престъпление. Прокурорът сочи още, че народният представител е нямал никакви симптоми , чувствал се е добре, и имал направени общо 4  отрицателни теста за ковид.

МВР обяви, че ще обжалва отказа да се образува разследване срещу Балачев пред Софийската апелативна прокуратура. Вътрешното ведомство припомня данните от прокуратурата, че за периода 2020 – 2021 г. за нарушаване на карантината са осъдени над 1200 души, като сред присъдите има и ефективни. За нарушаване на карантина по време на пандемия Наказателният кодекс предвижда до 5 години затвор и глоба от 10 000 до 15 000 лева.

„Прави впечатление, че в постановлението не са отразени материалите, изпратени от извършената проверка от ОДМВР-Варна. В хода на полицейската проверка на варненската полиция е установено, че освен по съдебни заседания, народният представител е участвал и в пресконференция на политическа партия по време на карантината“, обяви МВР.

Related posts

КНСБ настоява за спешна промяна в заповед на здравния министър

Дани Тренчева

ПСС: Лавинната опасност в планините е висока

Дани Тренчева

Осигурени са тестове за малките ученици за още две седмици

Дани Тренчева

Обявиха бедствено положение в Трявна

admin

Радев: При нас идва Делта плюс, той е много по-заразен от оригиналния щам

Дани Тренчева

„Тренд“: Близо половината българи смятат, че не сa необходими предсрочни парламентарни избори

Leave a Comment