28.03.2024
Свят

ЕНП с писмо до Фон дер Лайен за ареста на Борисов: Поставя се под въпрос демокрацията и върховенството на закона в България

Неоправданото задържане на представители на опозиция поставя под въпрос демокрацията и върховенството на закона в България. Това пише в писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, председателят на Комисията по бюджетен контрол в Европарламента Моника Холмайер и координаторът на Групата на ЕНП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Йерун Ленарс.

Повод за писмото е арестът на бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и пресаташето на ГЕРБ Севделина Арнаудова 17 март 2022 г. В писмото до фон дер Лайен тримата евродепутати посочват още, че домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова са претърсени и те са задържани без да са им повдигнати обвинения, съобщи пресслужбата на ЕНП.

„Действията на полицията вероятно нарушават множество процедури от Наказателно-процесуалния кодекс на България. Нарушенията може да включват липса на достатъчно доказателства за започване на производство, неоправдано използване на процедурата за спешно процедура, липса на предварително одобрение и последващо валидиране на операцията от съда и присвояване на компетентността на прокуратурата от полицията“ се посочва още в писмото до шефа на Европейската комисия.

Председателят на Групата на ЕНП Манфред Вебер и евродепутатите Холмайер и Ленарс изразяват пред Урсула фон дер Лайен и сериозното си притеснение от факта, че българското Министерство на вътрешните работи е въвлякло Европейската прокуратура във вътрешнополитически борби.

„Притеснени сме, че опитът за замесване на Европейската прокуратура в тази вътрешнополитическа борба, включваща злоупотреба с правни и административни ресурси, може да повлияе негативно на общественото доверие в Европейската прокуратура и да подкопае текущите и бъдещи разследвания“, посочват още европейските депутати.

В заключение председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер и колегите му Моника Холамйер и Йерун Ленарс от проучвателната мисия, която ЕНП изпрати в България, настояват пред Урсула фон дер Лайен Европейската комисия да следи отблизо ситуацията в България. „Изключително важно е всички участници и институции да зачитат принципите на демокрацията и върховенство на закона. Всяко нарушение на закона трябва да се разследва безпристрастно от компетентните органи, в съответствие със законовите процедури и без политическа намеса“, се посочва още в писмото.

 

Related posts

ЕК обсъжда координирано намаляване на акциза на горивата

Германия съобщи за първи смъртен случай от Омикрон

Дани Тренчева

Путин призова за военен преврат в Украйна

Дани Тренчева

ЕС ще разполага с достатъчно ваксини за допълнителни дози до края на март 2022г.

Дани Тренчева

ЕК с критики към страните с ниски нива на ваксинация

Дани Тренчева

Нова Зеландия забранява на следващите поколения да пушат цигари

Дани Тренчева

Leave a Comment