29.05.2024
България Политика

Премиерът: Имаме резервен план за газа, няма риск за доставките на петрол

Няма риск за доставките на петрол, не трябва да се предизвиква паника. Това заяви министър-председателят Кирил Петков по време на участието си в днешния парламентарен блиц контрол.

Петков отговори на въпрос от народния представител от „Има такъв народ“ Виктория Василева, която поиска от него информация за това откъде би могла страната ни да получи алтернативни доставки на гориво, ако Русия реши да прекрати доставките.

„Проведохме много срещи с компанията „Лукойл“, включително и вчера, за да сме сигурни, че те имат алтернативна доставка на суров петрол, който не е руски. Едновременно с това те гарантират до този момент, че имат и „план Б“, ако се спре подаването на руски петрол. До този момент танкерите се разтоварват, няма нарушени доставки. Засега нещата изглеждат под контрол и ние сме в ежедневна комуникация това да продължи така“, увери Кирил Петков.

Той посочи, че министърът на енергетиката договаря и доставката на различни количества газ през Гърция, за да се гарантира енергийната сигурност на страната ни.

„Ако се наложи, следим и възможността за ограничаване и дерогация за експорта на електричество при екстремални ситуации“, каза още премиерът от парламентарната трибуна.

Снимка: БГНЕС

Related posts

„Български пощи“ възобновяват приемането и изплащането на вътрешните парични преводи

Важна информация от МОН

admin

„Продължаваме Промяната“ започва серията преговори с другите формации

Дани Тренчева

Служители на „Български пощи“ на протест

admin

Няма промяна в състоянието на полицая, пострадал в катастрофата с бус с мигранти

admin

С единодушие депутатите създадоха временна комисия за меморандума с Gemcorp

admin

Leave a Comment