11.12.2023
България Политика

Премиерът: Имаме резервен план за газа, няма риск за доставките на петрол

Няма риск за доставките на петрол, не трябва да се предизвиква паника. Това заяви министър-председателят Кирил Петков по време на участието си в днешния парламентарен блиц контрол.

Петков отговори на въпрос от народния представител от „Има такъв народ“ Виктория Василева, която поиска от него информация за това откъде би могла страната ни да получи алтернативни доставки на гориво, ако Русия реши да прекрати доставките.

„Проведохме много срещи с компанията „Лукойл“, включително и вчера, за да сме сигурни, че те имат алтернативна доставка на суров петрол, който не е руски. Едновременно с това те гарантират до този момент, че имат и „план Б“, ако се спре подаването на руски петрол. До този момент танкерите се разтоварват, няма нарушени доставки. Засега нещата изглеждат под контрол и ние сме в ежедневна комуникация това да продължи така“, увери Кирил Петков.

Той посочи, че министърът на енергетиката договаря и доставката на различни количества газ през Гърция, за да се гарантира енергийната сигурност на страната ни.

„Ако се наложи, следим и възможността за ограничаване и дерогация за експорта на електричество при екстремални ситуации“, каза още премиерът от парламентарната трибуна.

Снимка: БГНЕС

Related posts

Пламен Димитров: В момента разрушават пенсионния модел

Дани Тренчева

Кирил Петков: Българският данъкоплатец е платил за тишината на прокуратурата над половин милиард лева

admin

Компенсират повече семейства, чиито деца не са приети в детски градини

Дани Тренчева

Ще плащаме ли по-ниски сметки за парно

admin

АПИ за състоянието на пътищата в страната

admin

Президентът Радев и съпругата му домакини на традиционния бал за младежи в неравностойно положение

admin

Leave a Comment