29.03.2024
112 България

Янев и Заев: Трагедиите са общи. И в добро, и в лошо сме заедно

Днес е особен ден, белязал българския народ с две сериозни трагедии – инцидентът от миналата вечер в село Рояк, където загинаха български граждани в дома за възрастни хора. Трагедията в момента се разследва. За съжаление в рамките на по-малко от 7-8 часа нова трагедия беляза тази нощ. Инцидент, катастрофа с пътнически автобус, регистриран в РСМ, с граждани на РСМ и други народности и за съжаление с над 40 души загинали. Трагедиите са общи. Трагедиите са това, което ни докосва и ни прави съпричастни без значение каква националност са хората, които не са между нас.

Това заяви премиерът Стефан Янев в обща пресконференция с премиера на РСМ Зоран Заев. Двамата разговаряха след трагедията на АМ „Струма“, при която загинаха 45 души, пътували с автобус с македонска регистрация.

Янев изрази съпричастността и съболезнованията на българската държава на близките и семействата на загиналите.

Той допълни, че всички органи, които имат отношение към безопасността и разследването на такъв тип инциденти работят на място. Продължава разследването на АМ „Струма“, а вицепремиера Гълъб Донев пътува към община Дългопол, за да се обсъди възможностите за допълнително подпомагане на оцелелите в дома за стари хора в Рояк.

Оцелелите от катастрофата на „Струма“ са настанени в „Пирогов“. Премиерите Заев и Янев са ги посетили. По техни думи в момента се провеждат беседи с тях.

Общото мнение на медиците са, че травмите им са относително леки и вероятно в близките 1-2 дни повечето от тези хора ще бъдат в състояние да бъдат транспортирани при техните близки.

„В координация сме с премиера Заев от ранните часове. Нашите власти и тези на РСМ имат координация по съответните сектори – министерство на здравеопазването, външните работи, вътрешните работи, както и органите, които извършват разследването и съответните органи на прокуратурата. Координация е създадена на всички нива“, каза Янев.

На въпрос дали причина за катастрофата е проблемен участък Янев каза, че оценката на участъците по магистралата е работа на специализирани органи. Той не приема спекулациите, че участъкът на магистралата – възможни дупки или неравности е нещо, което е довело до инцидента. От видимата картина по-скоро е друга причината, каза Янев.

Двамата премиери не пожелаха да коментират причини за трагедията.

Зоран Заев определи случилото се като „страшна трагедия“. Заяви, че РСМ е изгубила 11 деца и другите починали са млади хора, които са се връщали в къщи.

Каза, че е посетил ранените и те са добре, някои са с по-тежки наранявания, но уточни, че тези, които са добре ще бъдат транспортирани у дома, със съдействието на българските власти.

На въпрос дали тази трагедия ще бъде използвана в обтегнатите отношения с България, Заев каза: България и РСМ са и в добро, и в лошо заедно, братски народи сме и трябва да си помагаме, и в добро, и в лошо. При такава трагедия позитивното е, че си помагаме.

Не пожела да коментира политически теми, но поздрави Румен Радев за преизбирането му за втори мандат. „Когато на съседите им е хубаво и на нас ни е хубаво“, коментира премиерът на РСМ.

Източник: БНТ

Снимка: БГНЕС

Related posts

Проф. Витанов прогнозира как и кога ще излезем от пика на COVID вълната

Дани Тренчева

Номинираха председателя на Районния съд във Велико Търново за член на ВСС от съдиите

admin

60% от преболедувалите COVID-19 с косопад

admin

НС прие решение България да окаже незабавна хуманитарна помощ на българи в Украйна

Дани Тренчева

Нова бомбена заплаха за пътнически самолет вдигна българските МиГ-29

Цацаров: Допускът ми до класифицирана информация е отнет след сигнал на Рашков

Дани Тренчева

Leave a Comment