19.04.2024
България Политика

Премиерът: Имаме резервен план за газа, няма риск за доставките на петрол

Няма риск за доставките на петрол, не трябва да се предизвиква паника. Това заяви министър-председателят Кирил Петков по време на участието си в днешния парламентарен блиц контрол.

Петков отговори на въпрос от народния представител от „Има такъв народ“ Виктория Василева, която поиска от него информация за това откъде би могла страната ни да получи алтернативни доставки на гориво, ако Русия реши да прекрати доставките.

„Проведохме много срещи с компанията „Лукойл“, включително и вчера, за да сме сигурни, че те имат алтернативна доставка на суров петрол, който не е руски. Едновременно с това те гарантират до този момент, че имат и „план Б“, ако се спре подаването на руски петрол. До този момент танкерите се разтоварват, няма нарушени доставки. Засега нещата изглеждат под контрол и ние сме в ежедневна комуникация това да продължи така“, увери Кирил Петков.

Той посочи, че министърът на енергетиката договаря и доставката на различни количества газ през Гърция, за да се гарантира енергийната сигурност на страната ни.

„Ако се наложи, следим и възможността за ограничаване и дерогация за експорта на електричество при екстремални ситуации“, каза още премиерът от парламентарната трибуна.

Снимка: БГНЕС

Related posts

След бурен дебат: На първо четене НС отмени „златните паспорти“

Дани Тренчева

Рязка промяна на времето

admin

ГЕРБ: Думите на Кирил Петков, че армията не е финансирана правилно и достатъчно са лъжа

Дани Тренчева

Експерти: Омикрон може да рестартира пандемията

Дани Тренчева

Министерски съвет заседава днес

admin

1 949 са новите случаи на COVID-19, потвърдени у нас през последното денонощие

Leave a Comment