20.04.2024
112 България

Разследване за тероризъм във връзка със сигналите за бомби в редица училища в страната

Софийската градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка с разпространената в медии информация за сигнали за поставени взривни устройства в редица учебни заведения в цялата страна, съобщиха от държавното обвинение. Оттам допълват, че работят съвместно с всички компетентни служби, като се събират доказателства за установяване на източника на сигналите.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за престъпление против републиката по чл. 108 а (1) от Наказателния кодекс – за тероризъм. В хода му ще се събират доказателства за това дали евентуално електронните съобщения с неверни сигнали за заложени бомби в училищата са предадени с цел да се създаде смут и страх в населението или да се заплаши, или принуди орган на властта, представител на обществеността или представител на чужда държава или на международна организация да извърши или да пропусне нещо.

Престъплението за тероризъм се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а когато е причинена смърт – с лишаване от свобода от петнадесет до тридесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

БТА припомня, че днес бяха подадени десетки сигнали за взривни устройства, поставени в училища в София, Плевен, Сливен и Бургас. През вчерашния ден също бяха подадени сигнали за взривни устройства в училища в София, Варна и Бургас.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Прогноза за времето

admin

Дневен хороскоп за 1 февруари 2022

Дани Тренчева

19-годишна шофьорка помете спирка във Враца и се преобърна

Дани Тренчева

Прогноза за времето 6 януари 2022

Дани Тренчева

Колко дни ще почиваме през 2022 г.?

Дани Тренчева

10 000 евро глоба за освиркванията на българския химн

admin

Leave a Comment