31.01.2023
България Култура и изкуство

Православната църква почита св. великомъченица Екатерина

Св. великомъченица Екатерина – от Александрия, дъщеря на Конста, бивш цар. Майка й – християнка, я запознала с един пустинник, който я въвел във вярата. Изучила елинската мъдрост, но над всичко обикнала Божествената мъдрост.

На 18 години, като безстрашна изобличителка на езичеството, за вярата Христова я хвърлили в тъмница. Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но не могли да я отклонят от Христовата вяра и те самите повярвали и били осъдени и изгорени живи. Бита с волски жили, обезобразена, хвърлена в тъмница, Екатерина търпяла глад, страдала и накрая я посекли с меч в 305 година. Ангел Божи отнесъл тялото й на планина Синай, дето по-сетне е построен манастир.

На същия ден си спомняме за Царицата – Августа, жена на цар Максимин, успяла да види Екатерина, да беседва с нея и повярвала. Узнала за чудесата, станали по време на нейните мъчения, вън от двореца гръмко изобличила царя за жестокостта му и тя била посечена с меч. Порфирий с 200 войници погребали с почести царицата, и като изповядвали, че и те са християни, били посечени с меч.

Днес почитаме също и Св. великомъченик Меркурий – войник, скитянин. За вярата Христова пострада в III век.

Related posts

МОН: Двойно увеличение на учениците с положителни тестове за седмица

Само една партия не подаде в срок отчета си за изборите

Дани Тренчева

Петков свиква Съвета по сигурността

Специалист от АУБ – Благоевград предложен за министър

admin

Прокурорът получил плик с куршум е наблюдавал делата на Божков

admin

Васил Велев: Членството на България в ОИСР означава постигнати стандарти

Дани Тренчева

Leave a Comment