25.04.2024
България

Нова система за разделно събиране ще оскъпи дрехите и обувките, но ще разтовари сметищата

През следващите по-малко от 15 месеца България трябва да създаде работеща система за разделно събиране на стари дрехи и обувки като от всеки гражданин – възрастен или дете, се очаква да предаде поне 1.5 кг. Това предвижда евродиректива, към въвеждането на която в страната все още няма приета нормативна уредба. За да престане изхвърлянето на текстилни отпадъци по сметищата и горенето им за отопление, са необходими първоначално над 50 млн. лв. – за контейнери, транспортиране, сортиране и преработка. Те ще дойдат от продуктова такса, която пък ще трябва да бъде начислявана в цената на продуктите и ще ги оскъпи, в някои случаи – значително.

 

До този момент е изготвен само проект за нова наредба, внесена от бившия министър на околната среда Борислав Сандов, чийто срок за обсъждане изтече през август. Нормативният документ, който по замисъл трябва да синхронизира българските разпоредби с европейските, получи куп забележки от бизнеса и до този момент не е влязъл в сила. Планът за влизането му в действие е доста амбициозен, доколкото, по експертни оценки, в момента в страната се преработват повторно до 2% от текстилните отпадъци.

Намерението е да се забрани износените и ненужни дрехи, обувки, чаршафи, завеси да се изхвърлят в общите контейнери, да се забрани и горенето им за отопление и изхвърлянето им на сметища. Те ще се изхвърлят или в специални контейнери, каквито сега има за опаковките от пластмаса, стъкло и хартия, или ще могат да се връщат в магазините, от които са купени.

Ако наредбата бъде приета във вида, в който е предложена, производителите или дистрибуторите на дрехи и обувки ще бъдат задължени да събират разделно, както и да рециклират, оползотворяват и обезвреждат тези отпадъци – самостоятелно или по договор със специализирани фирми. Предвижда се през 2025 г. и нататък компаниите да успяват да съберат от всеки човек в България по 4 кг отпадък от обувки и текстил годишно, или приблизително по 28 хил. тона. За сравнение: според последните данни, с които разполага Националният статистически институт (НСИ), за 2020 г. отпадъците от текстил са били 42 605 тона.

 

 

Планът е до тези стойности да се стигне постепенно:

  • 2023 г. – по 1.5 кг на жител
  • 2024 г. – по 2 кг на жител
  • 2025 г. – по 4 кг на жител

Системата ще включва контейнери, техника за събиране и транспортиране, специализирани площадки за безвъзмездно предаване и последващо сортиране и оползотворяване.

Related posts

Православната църква почита паметта на Свети пророк Илия (Илинден)

admin

Не се предвижда промяна в цената на винетките догодина

Дани Тренчева

Костадин Ангелов платил 323 000 лв. за падащ покрив на „Александровска“

МОН получи още 86 000 теста за ученици

Дани Тренчева

13 задържани при мащабна акция срещу лица, разпространявали порно с деца

admin

ИТН внася законодателни промени в подкрепа на майките на деца с увреждания

Дани Тренчева

Leave a Comment