01.12.2022
България Политика

ГЕРБ-СДС няма да реализират проучвателния мандат за правителство

От ГЕРБ-СДС обявиха, че няма да упражнят даденото от конституцията право за реализиране на проучвателен мандат за съставяне на правителство в 47-ото Народно събрание, както и няма да посочват кандидат за министър-председател. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която представи на президента Румен Радев решението на ПГ на коалицията.

На срещата днес държавният глава трябваше да връчи мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарна група ГЕРБ-СДС.

Освен Атанасова, на „Дондуков“ 2 от ГЕРБ-СДС е и депутатът Томислав Дончев.

След гласуването на вот на недоверие и оставката на правителството на премиера Кирил Петков, започна конституционна процедура за формиране на правителство в рамките на настоящия парламент. На 8 юли номинираният за премиер от най-голямата парламентарна сила  „Продължаваме Промяната“ Асен Василев обаче върна на президента неизпълнен първия проучвателен мандат за правителство, след като не успяха да съберат подкрепа за техен нов кабинет.

Президентът Румен Радев вече обяви, че ако и втората по численост парламентарна група върне мандата, ще покани всички парламентарно представени партии на консултации, за да чуе каква формула предлагат за изход от кризата, какви са техните нагласи за коалиране, за търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство, и около какви приоритети и програми биха търсили обединение. Според тези критерии президентът ще вземе решение на кого да връчи третия мандат.

На срещата с ГЕРБ-СДС държавният глава обяви, че консултациите ще се състоят утре.

Държавният глава заяви още, че ако изборът на партиите е отново предсрочни избори, счита за целесъобразно те да се проведат в началото на октомври, за да има легитимност един нов парламент чрез засилено гражданско участие във вота.

Ако първите два проучвателни мандата не бъдат реализирани, според конституцията президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател. Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори, като те се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на досегашния парламент.

Related posts

Прогноза за времето – 21 декември 2021

Дани Тренчева

Започва Коледният пост

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

Възстановено е движението през Хаинбоаз

Дани Тренчева

Обвиненият за злоупотреби с пари за строежа на магистрала “Хемус”, иска по-лека мярка за неотклонение

admin

Кирил Петков: Признателен съм на българските военни за техния професионализъм, мъжество, всеотдайност и достойна служба

Leave a Comment