30.11.2022
Политика

Правителството ще поиска от ЕС освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ

Една от мерките, които кабинетът ще задейства през следващата седмица, е да поиска дерогация от Европейския съюз (ЕС) за освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ. Това се посочва в съобщение на правителствената пресслужба.

„Министерският съвет с участието на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов покани на среща представители на превозвачите, за да им представи предстоящи мерки на правителството и да бъдат чути техните предложения. Срещата беше работна и не се предполагаше да бъде записвана без знанието на участниците в нея. Наличието на запис навежда на мисълта, че е търсен конфликт“, се отбелязва в съобщението.

Кабинетът категорично не търси конфликт, заявяват от пресслужбата и добавят, че доказателството е именно инициирането на поредици от разговори с бранша. За съжаление на срещата диалог не беше намерен с част от представителите от сектора. Правителството благодари на тези, които останаха и имаха готовност да дискутират как най-добре да бъдат подпомогнати, се посочва в съобщението.

Посочва се още, че съгласно чл. 15 от директива на Съвета на ЕС от 27 октомври 2003 г. относно преструктурирането на правната рамка на Общността за данъчно облагане на енергийните продукти и електроенергията, държавите членки могат да прилагат пълно или частично освобождаване от данъци или намалени ставки на данъчно облагане по отношение на електроенергията от възобновяеми енергийни източници; енергийните продукти и електроенергията, използвани за превозването на стоки и пътници чрез железопътен транспорт, метро, трамваи и тролейбуси, както и на електроенергията, природния газ, въглищата и твърдите горива за бита. Също така е допустимо освобождаване от акцизи на природния газ за държавите членки, в които делът на природния газ в крайното енергийно потребление е под 15%, пише в съобщението.

Related posts

Зоран Заев подаде оставка официално

Дани Тренчева

Автомобилният състезател Димитър Илиев става част от екипа на Петков

Кирил Петков: Прокуратурата в България не работи, Гешев за мен е абсолютно компрометиран

admin

Бойко Борисов: Грабят ви в момента, обират ви, докато ви говорят за шкафчета и чекмеджета, те ви обраха

admin

Лозан Панов за Радев: Фалшив герой

Дани Тренчева

Сидеров: Победата на Радев не е сигурна, нищо чудно да отидем на балотаж

Дани Тренчева

Leave a Comment