25.04.2024
Пулсът на Югозапада Симитли

Държавна приемателна комисия пристига в Симитли на 11 май, в срок до 10 работи дни трябва да приключи работа

След два мащабни граждански протеста, които за пореден път показаха, че Община Симитли е най-задружната и обединена община в България, вече сме съвсем близо до осъществяването на голямата мечта на всички – въвеждане в експлоатация на новия мост между кв. „Ораново“ и град Симитли.

Модерното съоръжение, отговарящо на всички европейски изисквания, е напълно готово за пускане на движението по него. Завършени са всички строително – монтажни работи, приключени са и всички останали дейности, свързани с правилното и безопасно функциониране на съоръжението.

След десетилетия чакане да имаме нов мост и след повече от месец чакане, новото съоръжение да бъде пуснато в експлоатация, вече разполагаме с официалния документ за назначаването на Държавна приемателна комисия. Тя трябва да се събере и започне работа на 11 май от 11.00 часа на строежа и да приключи работата си до 10 работни дни, което ще рече до края на този месец.

Новото мостово съоръжение е една от сбъднатите мечти на жителите на Община Симитли. Старият железен мост, изграден от немците през 1939 година, бе в изключително лошо състояние и въпреки усилията на Община Симитли да го поддържа, неговото демонтиране и израждането на нов мост, бе крайно наложително.

Още през 2000-та година в Община Симитли постъпва официално писмо от германската фирма, изградила Железния мост, в което се посочва, че срокът на годност на съоръжението е изтекъл и мостът вече не е безопасен за преминаване.

Близо две десетилетия, кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, а след това и народният представител Стефан Апостолов, подемат борба за изграждането на ново съоръжение. На 1-ви септември 2021 година усилията им дават резултат – започва работата по демонтиране на стария мост и изграждането на нов, който бе завършен изцяло преди повече от месец.

Месеци наред хората от кв. „Ораново“, а и много други жители и гости на община Симитли, се налагаше да обикалят по около 20 км. в едната посока, за да могат да стигнат до административната част на града, където са позиционирани не само всички институции, но също така аптека, Спешен център и друг вид обекти, каквито няма в кв. „Ораново“.

Съоръжението ще благоприятства не само за по-добрата свързаност на град Симитли и кв. „Ораново“, но и за още по-доброто развитие на бизнес климата, предвид двете Индустриални зони в Симитли.

Новият мост над река Струма е изграден по европейски модел. Той е двулентов, с пешеходни зони от двете страни. Поставено е модерно LED осветление, както и камери за видео наблюдение.

 

 

Related posts

Кметът на Сандански: Пликът е подхвърлен

Дани Тренчева

И в село Черниче се подготвят с пълна сила, защото СУРВА идва!

Дани Тренчева

Наркопласьор от Петрич се е признал за виновен за незаконно държане на марихуана с цел разпространение

Отварят за посетители парка за танцуващи мечки край Белица

admin

Община Благоевград възражда фестивалния туризъм! По предложение на кмета Илко Стоянов бе създадено дружество „Арт стейдж енд фест“

Дани Тренчева

Жена е пострадала след произшествие на железопътен прелез в Дупница

Дани Тренчева

Leave a Comment