13.07.2024
България

По-висок таван на помощите за бизнеса заради високите цени на електроенергията

Таванът на помощите, които отпуска държавата на небитовите потребители заради високите цени на електроенергията, ще бъде увеличен за месец април от 250 на 300 лв/мегаватчас. Това е предложението на Министерството на енергетиката за гласуване в МС, направено след широк кръг консултации с всички заинтересовани страни – бизнеса, Министерството на финансите, КЕВР и други, съобщават от МЕ.

По-рано през седмицата правителството обяви, че компенсирането на бизнеса ще продължи и през април. Схемата за подпомагане остава същата – 75% от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента „ден напред“ на БНЕБ за месец април и базовата цена от 185.59 лв/MWh (средна цена базов товар на пазар „ден напред“ на БНЕБ за юли 2021 г.). От помощта ще могат да се възползват всички около 633 хил. небитови потребители, които се снабдяват с електроенергия от свободния пазар.

Продължаването на компенсациите и през април, както и увеличаването на тавана на помощта са част от мерките, с които правителството адресира последиците от безпрецедентния ръст на електроенергийните цени и цели намаляване на инфлационния натиск върху потребителите, се казва в съобщението.

Държавата и бизнесът се договориха до края на март да бъде сформирана работна група между заинтересованите страни, която в едномесечен срок да предложи средносрочни и дългосрочни решения за прогнозируемост на пазара на електроенергия в страната.

Програмите за компенсиране на потребителите заради високите енергийни цени стартираха през  октомври 2021 г. Постепенно в тях бяха включени различни типове клиенти – индустрията, мрежовите оператори заради технологичните им разходи, както и потребителите на природен газ. Очаква се изплатените суми само за електроенергия до края на март да надхвърлят 1.4 млрд. лв: 450 млн. лв. за м. октомври и м. ноември, 458 млн. лв. за м. декември и м. януари и 525 млн. лв. за м. февруари и м. март.

Related posts

Училища и детски градини получават 15,4 млн. лв. за борба с епидемията

Дани Тренчева

Драгомански полицаи спасиха баща и дете от измръзване

admin

Гешев бил в отпуск при посещението си в САЩ

admin

Мъж опита да удуши жена си

admin

До петък пускат движението в района на катастрофата на АМ „Струма“

Дани Тренчева

Слънчево време и високи температури в края на октомври

admin

Leave a Comment