24.04.2024
България Политика

Надежда Йорданова и Лаура Кьовеши не са обсъждали оставката на главния прокурор Иван Гешев

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова заяви пред журналисти в парламента, че с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши не са коментирали оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Тази сутрин имах работна среща с европейския главен прокурор г-жа Кьовеши и обсъдихме работните въпроси, които стоят за решаване. Те са поставени от тях и са в компетенциите на изпълнителната, съответно на законодателната власт, посочи Йорданова.

Изцяло разговорът беше съобразно компетенциите на Европейската прокуратура и на Министерството на правосъдието и те са в следните посоки: на първо място промени в Наказателния кодекс, които да премахнат пречките пред ефективно разследване и наказване на престъпленията, свързани с измами с евросредства. Това е въпрос, по който от години се говори, но вече има конкретни предложения на масата, каза министърът на правосъдието.

Следващата група въпроси, по които говорихме, са измененията в Закона за съдебната власт, които подготвяме, които да гарантират по-ефективна и самостоятелна работа на европейските делегирани прокурори в България, така че да се гарантира изпълнението на регламента за Европейската прокуратура в пълнота, отбеляза Надежда Йорданова.

Успяхме да уведомим г-жа Кьовеши за напредък на България, посочи още правосъдният министър. Тя отбеляза, че най-сетне миналия месец са приключили законодателните процедури, при които се признава компетентността на Европейската прокуратура в случаите, когато има елемент, свързан с държави членки, които не са приели регламента за Европейската прокуратура или пък са държави членки на Съвета на Европа.

Относно отлагането на днешното заседание на Министерския съвет, Йорданова коментира, че по-скоро става въпрос за ангажименти и динамика на програмата, отколкото поради някаква друга причина. Тя отклони въпроси във връзка с предложението на вицепремиера Корнелия Нинова за обявяване на форсмажор и дали има напрежение в коалицията.

Днес Йорданова предстви пред депутатите становището си относно промените в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, като посочи, че законопроектът е изключително важен, тъй като представлява една от първите стъпки на проблема, който имаме в България, за твърде високия брой на неизпълнени решения по правата на човека. През годините България е на едно от първите места по неизпълнени решения, обясни министърът.

Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. С нормативните промени се създава правна възможност за конвоиране на лица с постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“ в случаи на изключителни причини от личен и семеен характер. Действащата правна уредба позволява прекъсване на изтърпяването на наказание или отпуск единствено на лишени от свобода, а конвоирането на лица с мярка за неотклонение е възможно само до органите на съдебната власт или местата за задържане.

С проекта на закон в изпълнение на решението на Европейския съд по правата на човека по делото „Вецев срещу България“ се създава механизъм за индивидуална преценка на органите на съдебната власт относно наличието на легитимен интерес на обвиняемите и подсъдимите с постановена мярка за неотклонение задържане под стража да бъдат конвоирани по причини от личен и семеен характер, се посочва в доклада на комисията по конституционни и правни въпроси.
С текстовете се предлага при наличие на конкретна причина от изключителен характер да се извършва конвоиране от Главна дирекция „Охрана“, а при необходимост – от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

 

Related posts

Днес честваме празника Свети Дух

admin

Колко ще струва природният газ през септември?

admin

СГП започна проверка по сигнала на Сарафов

admin

ДПС сезира ДАНС за „Златните паспорти“

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Илияна Йотова: Не сме в ситуация да си позволим нови избори

admin

Leave a Comment