02.12.2023
Култура и изкуство Пулсът на Югозапада

Почетоха Св. Четиридесет мъченици в село Полето

На 9 март Православната църква отбелязва Св. Четиридесет мъченици, празник, който е особено почитан от местните хора в село Полето.

От незапомнени време святото място, намиращо се на възвишение в края на селото, събира жители и гости на село Полето в 9-тия ден от месец март. Хората казват, че мястото е свещено и носи особена енергия.

По традиция на празника хората от село Полето и техни гости се събират край оброчището, където в момента се гради нов параклис. Така бе и днес.

Въпреки лошото време и ниските температури, вярващите не пропуснаха и тази година да се съберат, за да почетат празника. И както повелява традицията – отец Евгени отслужи водосвет, след което благослови постен курбан, направен от хората за здраве.  

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров, кметът на село Полето Иван Манчев и директорът на Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – Симитли Таня Янкова също почетоха празника и спазиха традицията, запалвайки свещица за здраве на днешния празник Свети Четиридесет мъченици, който, според поверията, е подготовка за настъпването на пролетното равноденствие.

Според предания и легенди, които най-възрастните в Полето разказват, на това място някога е имало черква, наречена на Свети Четиридесет мъченици. Възрастните допълват, че на мястото са погребвани некръстените деца.  В района има и малка постройка с икона на Свети Четиридесет мъченици.

Related posts

Протест блокира участък от АМ „Струма“ край Благоевград!

admin

В СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – град Симитли връчиха специални награди на изявени ученици, класирали се на челни места в национални конкурси

Дани Тренчева

Губернаторът на Пиринско увери: „Областна администрация – Благоевград е готова за изборите“

admin

Почитаме светец, отказал се от щастие, богатство и човешка слава, за да служи на Бог в смирение и нищета

„Септември“ (Симитли) и „Марек“ не успяха да излъчат победител в дербито на Югозапада

Дани Тренчева

Почитаме паметта на Свети пророк Захария

Дани Тренчева

Leave a Comment