26.06.2022
Култура и изкуство Пулсът на Югозапада

Почетоха Св. Четиридесет мъченици в село Полето

На 9 март Православната църква отбелязва Св. Четиридесет мъченици, празник, който е особено почитан от местните хора в село Полето.

От незапомнени време святото място, намиращо се на възвишение в края на селото, събира жители и гости на село Полето в 9-тия ден от месец март. Хората казват, че мястото е свещено и носи особена енергия.

По традиция на празника хората от село Полето и техни гости се събират край оброчището, където в момента се гради нов параклис. Така бе и днес.

Въпреки лошото време и ниските температури, вярващите не пропуснаха и тази година да се съберат, за да почетат празника. И както повелява традицията – отец Евгени отслужи водосвет, след което благослови постен курбан, направен от хората за здраве.  

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров, кметът на село Полето Иван Манчев и директорът на Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – Симитли Таня Янкова също почетоха празника и спазиха традицията, запалвайки свещица за здраве на днешния празник Свети Четиридесет мъченици, който, според поверията, е подготовка за настъпването на пролетното равноденствие.

Според предания и легенди, които най-възрастните в Полето разказват, на това място някога е имало черква, наречена на Свети Четиридесет мъченици. Възрастните допълват, че на мястото са погребвани некръстените деца.  В района има и малка постройка с икона на Свети Четиридесет мъченици.

Related posts

Премиерът уволни заместник-областната управителка от ИТН Анита Коцелова

Обединената кукерска група на Община Симитли с награда за придържане към традициите от „Кукерски игри в Пиринско 2022“

Дани Тренчева

Задържаният за двойното убийство в Благоевград е направил самопризнания

Дани Тренчева

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов издаде заповед, с която се забранява преминаването по пътя Полена – Сушица

Дани Тренчева

Весело тържество за 100-годишния юбилей на Мария Пецева от Центъра за настаняване от семеен тип в Симитли

Дани Тренчева

Български червен кръст и Община Симитли със съвместна инициатива за подпомагане на семействата, бягащи от войната в Украйна

Дани Тренчева

Leave a Comment