27.07.2024
Без категория България

Пороен дъжд наводни Царево

Пороен дъжд наводни Царево, части от Лозенец и околните къмпинги. Наложила се е евакуация на населението в района, задействани са и системите за оповестяване на населенето, съобщиха от МВР.

В няколко хотела на къмпинг „Нестинарка“ първите етажи са наводнени. Заради прелялата река Велека на места се стигна до затваряне на пътища, сред които главният път между Царево и Синеморец.

Морето е отнесло автомобили. Няма данни за жертви.

Община Царево обяви частично бедствено положение за срок от пет дни.

Оперативната обстановка на територията на община Царево остава усложнена. В следствие на обилните валежи са получени голям брой сигнали в оперативния център на бургаската пожарна служба, предимно за отводняване на приземни етажи на къщи и дворове. На място работят 10 екипа, насочват се и допълнителни сили и средства„, съобщиха от МВР.

Премиерът Николай Денков ще участва в заседанието на кризисния щаб в община Царево във връзка с бедственото положение, съобщиха от Министерския съвет. На място вече са екипи на пожарната, а на помощ са им изпратени спешни екипи и модулни формирования за борба с природни бедствия от военното министерство.

Министерският съвет е в постоянна връзка с кмета на Царево и областния управител, добавят от правителствената информационна служба.

Най-сложна е ситуацията в къмпингите „Нестинарка“ и „Арапя“, откъдето сигналите са най-голям брой.

Има прекъсване на мобилните връзки. Включи се и сирена за бедствено положение и наводнения, от което чухме предупреждение„, разказа за Euronews Bulgaria летуващ. Той е в безопасност, защото се намира на висок етаж. Но разбрал от познати, че много ниски етажи са наводнени, а коли са попаднали в морето.

В момента просто има силен дъжд, цяла нощ имаше много силни гръмотевици и още дъжд. Не е спирало от много време„, разказа летовникът.

 

Related posts

Съветът на Европа настоя България да ограничи влиянието на главния прокурор

Дани Тренчева

Над 4200 ученици се явиха на онлайн пробна матура по български език и литература

Дани Тренчева

Синоптиците предупреждават за опасно време в събота

Дани Тренчева

Днес МВР засилва мерките с цел да няма жертви при катастрофи

admin

102 сигнала за взривни устройства в училища в пет области са получени до момента

admin

АПИ с важна информация за шофьорите

admin

Leave a Comment