21.07.2024
България

Попова Коледа е!

Днешният 5 януари в народния календар се нарича Попова Коледа или Зимен Кръстовден, както и Кръстци, Водокръщи, Водокръст. Вярва се, че именно този ден затваря цикъла на “мръсните дни”, които започват от 25 декември.

“Мръсни” или “некръстни” се наричат според християнството тези дни, в които новороденият Иисус все още не е получил Светото Кръщение. Смисълът на празничния ритуал е чрез силата на Кръста да се изчисти земята от бродещите в некръстеното време същества на отвъдното, на неподредения свят, да се подготви за голямото кръщение, което предстои. Наричан още Водокръщи, този ден е първия от поредица водни обреди, които по начало са много сходни. Втория и третия са Йордановден и Ивановден, чиито “водни имена” на места се наричат мъжка Водица и женска Водица.

Днес църквата почита и Св. мчци Теопемт и Теона. Преп. Синклитикия и Аполинария. Св. Теопемт бил никомедийски епископ. При гоненията срещу християните той бил хвърлен в тъмница и жестоко изтезаван, но въпреки мъченията оживял. Приписали това чудо на християнско магьосничество и повикали езическия маг Теона да отрови епископа. Ала и неговите отрови не погубили християнския мъченик, пише dama.bg. Теона приел християнската вяра, поради което бил жив заровен, а Теопемт – обезглавен.

Поверия и традиции

Сутринта в църквата се отслужва служба, а водата се кръщава и освещава. На сутринта свещеникът пуска кръст в осветена вода, като по този начин я кръщава и обикаля всички къщи, за да ги поръси с натопена в нея китка босилек. С този акт се вярва, че се пропъжда лошото и болестите от дома, а като благодарност стопаните слагат по паричка в менчето на свещеника.

Народното поверие разказва, че ако китката босилек замръзне, то годината ще бъде много плодородна. Вярва се още, че на Зимен Кръстовден птиците и животните проговарят с човешки глас, а всички реки и потоци спират да текат за миг, за да се прочистят. Ако вечерта на 5 януари звездите са ярки, ще се народят хубави агънца през годината.

Днес своя имен ден празнуват всички с имената Кръстьо и Кръстана. 

Related posts

Социалният министър иска премахване на ситемата на ТЕЛК

admin

Христо Иванов: Ще трябва да сме търпеливи да дадем време за усилието за третия мандат

admin

Дневен хороскоп за 22 декември 2021

Дани Тренчева

С блицконтрол започва пленарното заседание на Народното събрание

admin

Прогноза за времето 25 януари 2022

Дани Тренчева

Обявиха кандидата за нов военен министър

Дани Тренчева

Leave a Comment