24.04.2024
България

Попова Коледа е!

Днешният 5 януари в народния календар се нарича Попова Коледа или Зимен Кръстовден, както и Кръстци, Водокръщи, Водокръст. Вярва се, че именно този ден затваря цикъла на “мръсните дни”, които започват от 25 декември.

“Мръсни” или “некръстни” се наричат според християнството тези дни, в които новороденият Иисус все още не е получил Светото Кръщение. Смисълът на празничния ритуал е чрез силата на Кръста да се изчисти земята от бродещите в некръстеното време същества на отвъдното, на неподредения свят, да се подготви за голямото кръщение, което предстои. Наричан още Водокръщи, този ден е първия от поредица водни обреди, които по начало са много сходни. Втория и третия са Йордановден и Ивановден, чиито “водни имена” на места се наричат мъжка Водица и женска Водица.

Днес църквата почита и Св. мчци Теопемт и Теона. Преп. Синклитикия и Аполинария. Св. Теопемт бил никомедийски епископ. При гоненията срещу християните той бил хвърлен в тъмница и жестоко изтезаван, но въпреки мъченията оживял. Приписали това чудо на християнско магьосничество и повикали езическия маг Теона да отрови епископа. Ала и неговите отрови не погубили християнския мъченик, пише dama.bg. Теона приел християнската вяра, поради което бил жив заровен, а Теопемт – обезглавен.

Поверия и традиции

Сутринта в църквата се отслужва служба, а водата се кръщава и освещава. На сутринта свещеникът пуска кръст в осветена вода, като по този начин я кръщава и обикаля всички къщи, за да ги поръси с натопена в нея китка босилек. С този акт се вярва, че се пропъжда лошото и болестите от дома, а като благодарност стопаните слагат по паричка в менчето на свещеника.

Народното поверие разказва, че ако китката босилек замръзне, то годината ще бъде много плодородна. Вярва се още, че на Зимен Кръстовден птиците и животните проговарят с човешки глас, а всички реки и потоци спират да текат за миг, за да се прочистят. Ако вечерта на 5 януари звездите са ярки, ще се народят хубави агънца през годината.

Днес своя имен ден празнуват всички с имената Кръстьо и Кръстана. 

Related posts

Калоян Стайков: Щетите от мораториума са нанесени, обявената помощ само замазва проблема

Дани Тренчева

Над 1000 лв. средно харчи всеки българин за трапеза и подаръци за празниците

Дани Тренчева

„Възраждане“ излиза на протест на 23 февруари

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Задържаха бивш депутат от ГЕРБ

НСО изведе политик от сградата на ЦИК

admin

Leave a Comment