19.04.2024
България Икономика

Общините искат да плащат ток като битови потребители заради високите сметки

Националното сдружение на общините настоява правителството да предприеме спешни мерки за местните власти, които изпадат в криза с високите сметки за електроенергия, като една от тях да бъде общинските социални, здрави и образователни структури да се третират като битови потребители. Това заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов, председател на сдружението на общините.

Националното сдружение на общините е предложило на Министерството на финансите общинските структури без администрациите да бъдат третирани като битов потребител на пазара на електроенергия, като общините са разработили няколко варианта на методика, включително и за компенсации.

Предстоят и срещи с електроразпределителните дружества, заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов и председател на сдружението на общините.

„Няма някаква яснота точно по този въпрос как ще бъдат компенсирани специално общините, болници, детски ясли, детски градини, социални услуги и още други компоненти, които предлагаме като услуги.“

1800 улични лампи във Велико Търново са с променено часово време на включване сутрин и вечер. Предстои подмяната на 1600 осветителни тела с енергоспестяващи. Обмислят се варианти за уличното осветление на Южния пътен възел и транспортните входове на Велико Търново от Варна и София.

Изключено е художественото осветление на над 20 исторически и културни сгради. 5% намаление на консумацията на ток се очаква с въвеждането на един източник на отопление в газифицираните обществени сгради във Велико Търново.

Общините, училищата, детските градини, социалните заведения и всички останали публични институции са изправени пред нов проблем  свързан с високите цени на електроенергията и горивата и храните.

Абсурдната ситуация е заради все още не приетия държавен бюджет за тази година и Закона за публичните финанси, който не им позволява да платят по-високите сметки за януари навреме и в срок, за това алармира зам.-председателят на сдружението на общините и кмет на Троян Донка Михайлова.

„Народното събрание трябва да направи поправки в Закона за публичните финанси. Ако това не се случи, всеки кмет трябва да поеме своята отговорност – да плати и да бъде наказан, или да не плати и да постави под риск нормалното функциониране на общините“, смята Михайлова.

„Това важи за всички публични институции. Тази седмица от Сдружението имахме две срещи с министъра на финансите и по преговорите за бюджета за 2022 година постигнахме взаимо разбиране и много добри резултати. Сега очакваме среща и с премиера на която ще настояват общините настояват да не бъдат третирани като небитови абонати наравно с бизнеса на свободния пазар“, каза още за „Хоризонт до обед“ Михайлова.

„Очакваме за февруари компенсации в рамките на 75 на сто от ръста в сравнение с предходната година, но не повече от 250 лв.мегаватчас“, заяви още Михайлова.

Източник: БНР

Related posts

Парламентът не прие правилника си за работа

admin

Екип от 30 доброволци – медицински специалисти е готов да замине за Турция

admin

Задържаха 40 годишна жена, опряла нож в тялото на момче

admin

Шофьор на автобус нападна пътничка

admin

Прогноза за времето – 15 декември 2021

Дани Тренчева

Обмислят по-скъпа вода за домакинствата, които харчат повече кубици

Дани Тренчева

Leave a Comment