21.02.2024
България Икономика

Омбудсманът поиска проверка за картел на мобилните оператори

Омбудсманът Диана Ковачева поиска Комисията за защита на конкуренцията да провери мобилните оператори за съгласувана практика на вдигането на цените.

Поводът е увеличението по едно и също време на тарифите на месечните абонаментни планове с 15,3% и при трите оператора – Vivacom, Yettel и А1.

От офиса на Диана Ковачева напомниха, че тя вече е сезирала Министерския съвет и парламента за подозирано установяване на монопол. И е призовала мобилните оператори да преразгледат решението си за вдигане на цените.

Омбудсманът смята, че държавата предоставя финансови компенсации на бизнеса и следователно срещу това трябва да има изисквания за провеждане от тяхна страна на съответна социална и икономическа политика.

Ковачева припомня още, че постановление на правителството предлага намаление на таксите по Закона за електронните съобщения с 40% – а мотивите се припокриват с тези, които мобилните оператори посочват за индексиране на цените си – насърчаване на инвестициите, стимулиране на иновациите, осигуряване на условия за въвеждане на ново поколение мобилни мрежи и други.

Тя добавя, че повишаването на цените на мобилните услуги не е задължително за прилагане от мобилните оператори.

„Без конкретни и ясни аргументи от тяхна страна обаче, това предстои да стане факт. Именно еднаквото решение и периодът на взимането му водят до съмнение за съгласувана практика между Vivacom, Yettel и А1“, пише омбудсманът. Затова настоява Комисията за защита на конкуренцията да направи проверка и да установи има ли картелно споразумение между мобилните оператори.

То – ако съществува – ограничава правото на избор на клиентите, които не могат да прекратят договора си без начисляване на неустойка, не могат да предоговорят по-ниска цена на тарифния си план, включително им е отнето правота на избор на мобилен оператор, който да не индексира по това време цените си, мотивира се още Диана Ковачева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Започна срещата между ГЕРБ и „Продължаваме Промяната” (На живо)

admin

Новите депутати ще положат клетва на 3 декември

Дани Тренчева

Новият военен министър Драгомир Заков положи клетва пред депутатите

Дани Тренчева

Десислава Атанасова: Търсим възможност за съставяне на правителство

admin

Само 20% от българите успяват да спестяват

Дани Тренчева

Оперират едно от децата, пострадали в катастрофата със сръбския автобус на АМ “Тракия”

admin

Leave a Comment