26.04.2024
Covid-19 България

Училища и детски градини получават 15,4 млн. лв. за борба с епидемията

Министерският съвет одобри допълнителни 15,4 млн. лв. за мерки срещу COVID-19 в училищата и детските градини. По-рано днес новината съобщи министър акад. Николай Денков в „Здравей, България“.

Осем милиона лева от тази сума са предвидени в актуализацията на бюджета за 2021 г. Останалите 7,4 млн. лв. са от преструктуриране на разходите на Министерството на образованието и науката за тази година.

Със средствата ще се подпомогнат училищата, детските градини, центровете за подкрепа за личностно развитие и центрове за специална образователна подкрепа. Ще могат да се купят дезинфектанти, маски, тестове, термометри, уреди за пречистване на въздуха и за спазване на други противоепидемични мерки, включително за тестове за откриване на SARS-CoV-2 на педагогическия персонал, в случай че те не могат да бъдат осигурени в пълен обем от РЗИ.
Основната част от финансирането – 13 691 607 лева, се разпределя по бюджетите на общините, тъй като повечето училища, детски градини и центрове са общински.

Няколко министерства получават целеви средства за държавните училища, които са на тяхно подчинение. На Министерството на младежта и спорта се отпускат 52 466 лева, а на Министерството на културата – 158 772 лева. За Министерството на образованието и науката са одобрени 1 497 155 лева.

Related posts

Министърът на туризма обеща изплащане на помощите в началото на новата година

Дани Тренчева

Започва данъчната кампания

Дани Тренчева

Деница Сачева: До края на годината ще има предсрочни изброи

10 дни Коледна ваканция на депутатите

admin

Омбудсманът Диана Ковачева поиска от НОИ да информира служебно за новите пенсии

Дани Тренчева

ГЕРБ иска отмяна на мораториума

Дани Тренчева

Leave a Comment