19.04.2024
България Икономика

Омбудсманът поиска проверка за картел на мобилните оператори

Омбудсманът Диана Ковачева поиска Комисията за защита на конкуренцията да провери мобилните оператори за съгласувана практика на вдигането на цените.

Поводът е увеличението по едно и също време на тарифите на месечните абонаментни планове с 15,3% и при трите оператора – Vivacom, Yettel и А1.

От офиса на Диана Ковачева напомниха, че тя вече е сезирала Министерския съвет и парламента за подозирано установяване на монопол. И е призовала мобилните оператори да преразгледат решението си за вдигане на цените.

Омбудсманът смята, че държавата предоставя финансови компенсации на бизнеса и следователно срещу това трябва да има изисквания за провеждане от тяхна страна на съответна социална и икономическа политика.

Ковачева припомня още, че постановление на правителството предлага намаление на таксите по Закона за електронните съобщения с 40% – а мотивите се припокриват с тези, които мобилните оператори посочват за индексиране на цените си – насърчаване на инвестициите, стимулиране на иновациите, осигуряване на условия за въвеждане на ново поколение мобилни мрежи и други.

Тя добавя, че повишаването на цените на мобилните услуги не е задължително за прилагане от мобилните оператори.

„Без конкретни и ясни аргументи от тяхна страна обаче, това предстои да стане факт. Именно еднаквото решение и периодът на взимането му водят до съмнение за съгласувана практика между Vivacom, Yettel и А1“, пише омбудсманът. Затова настоява Комисията за защита на конкуренцията да направи проверка и да установи има ли картелно споразумение между мобилните оператори.

То – ако съществува – ограничава правото на избор на клиентите, които не могат да прекратят договора си без начисляване на неустойка, не могат да предоговорят по-ниска цена на тарифния си план, включително им е отнето правота на избор на мобилен оператор, който да не индексира по това време цените си, мотивира се още Диана Ковачева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Експерт: Цената на бензина може да достигне и 3 лева

Днес е световния ден на музиката

admin

Цените на храните спират да растат

admin

Надежда Йорданова: Защо законопроектът за европейските прокурори не влиза за обсъждане в зала

Студентите и докторантите ще получат помощи за високите сметки за ток

Грозни сцени и обиди между депутатите при приемането на парламентарния правилник

admin

Leave a Comment