13.04.2024
България Политика

Напрежение и конфронтации в Народното събрание след ареста на Борисов

С напрежение и конфронтации между управляващи и опозиция започна денят в Народното събрание. Поводът – декларации на париите във връзка с ареста на бившия премиер Бойко Борисов.

Всичко започна с декларация на парламентарната група на ГЕРБ, в която Даниел Митов каза, че е „извършено покушение срещу българската демокрация“.

„Кабинетът заложи на зрелищата, без да разсъждава“, заявиха от ГЕРБ-СДС в декларация от парламентарната трибуна.

„Среднощните обиски и арести няма да редуцират инфлацията, да намалят цените на основните стоки и горива, призивите за помощ за Украйна. Да, никой не е над закона, но това важи и за тези, които нарушават основния закон – Конституцията на Република  България. След като лидерът на най-голямата опозиционна партия и довчерашен премиер може да стане жертва на беззаконие, какво остава за останалите хора“, попита Митов.

Това изказване предизвика викове от страна на „Продължаваме промяната“.

След това председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров също прочете декларация от трибуната. „Няма никой над закона“, каза Гюров. Това предизвика бурна реакция в залата.

От управляващата коалиция ръкопляскаха, а от ГЕРБ-СДС тропаха по банките и скандираха „Оставка“.

След това на трибуната се качи Георги Свиленски от БСП.

„Хората, които 12 години извършваха покушение върху българската демокрация, днес ни дават уроци по демокрация; хора, които 12 години упражняваха насилието като форма за управление – днес казват, че е нарушен консенсусът за ненасилие“, заяви Свиленски. В отговор също се скандираше  „Оставка“.

Депутатите от ПГ на ГЕРБ реагираха много остро на неговите думи, напрежението се нажежи и излязоха на трибуната до него. Присъединиха се и депутатите от други групи. От остър словесен сблъсък премина към блъсканица между тях. До бой не се стигна, тъй като председателят на парламента Никола Минчев слезе при тях, успокои ги и даде 10-минутна почивка.

 

 

Снимка: БГНЕС

Related posts

20 % по-ниска глоба за административно нарушение, ако е платена в 14-дневен срок

Дани Тренчева

Синът на убитата Алена: „Не искам и да помислям, защото си представям как е станало…

admin

КЗК откри нарушения на „Лукойл“ на пазара на горивата

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

Икономист: Новият бюджет е кредитна карта без лимит

Дани Тренчева

Задържаха служител на ДАНС с подкуп срещу „смачкване на преписки“

Дани Тренчева

Leave a Comment