30.09.2022
Свят

Министрите на ЕС се споразумяха за гаранции за нископлатените работници

Министрите на ЕС договориха днес мерки за по-добра защита на нивата на заплащане в Европа, както и даването на повече правомощия на работниците да се противопоставят на ниското заплащане.

Въпреки че предложението не определя минимална работна заплата за целия ЕС, след като бъде утвърдено, то ще представлява значителна стъпка в посока насърчаване на европейския социален модел, особено в държавите от Източна Европа, където заплатите са ниски.

27-те държави членки са исторически разделени по този въпрос, тъй като националните системи за заплащане и минималните заплати варират в широки граници – от 312 евро на месец в България до 2 142 евро в Люксембург, според данни, публикувани миналата година.

Някои скандинавски страни са настроени против всякаква промяна на тяхната система за колективно договаряне, при която компаниите договарят заплатите директно с мощните профсъюзи без намесата на държавата.

„Трудът трябва да се заплаща“, каза словенският министър на труда Янез Циглер Крал, чиято страна е шестмесечен ротационен председател на ЕС.

„Не можем да приемем, че хората, които влагат цялата си енергия в своята работа, продължават да живеят в бедност и не могат да си позволят приличен стандарт на живот“, добави той.

Според плана, страните, в които няма системи за колективно договаряне, които обикновено осигуряват по-добри условия на заплащане за работниците, се призовават да ги прилагат.

На държавите със системи за минимална работна заплата се възлага задачата да гарантират, че нивата на заплащане се актуализират редовно и справедливо.

Източник от ЕС заяви, че договореният компромис е нестабилен и че преговарящите ще бъдат подложени на натиск да не отстъпват пред Европейския парламент, който миналия месец прие свой собствен вариант на закона.

От 1 януари Франция поема председателството на ЕС и превърна постигането на компромис между двата варианта на плана в приоритет на шестмесечния си мандат. 

Източник: БГНЕС

Related posts

Турската лира с пореден рекорден спад

Дани Тренчева

57% по-малко руски природен газ е преминал през Украйна за януари

Дани Тренчева

Приключи изборният ден зад граница

Дани Тренчева

Турция започва да прилага собствената си ваксина

Дани Тренчева

Фон дер Лайен: Над 78% ваксинирани срещу COVID-19 в ЕС

Дани Тренчева

СЗО: Не са известни смъртни случаи от Омикрон

Дани Тренчева

Leave a Comment