28.03.2024
Икономика Свят

Турската лира с пореден рекорден спад

Турската национална валута достигна поредното си рекордно ниско ниво, като поевтиня спрямо долара до 17,04 лири за щатска единица. Данните от онлайн борсата показват това.

В същото време турската валута се обезцени два пъти от началото на годината, което е един от най-големите спадове в стойността на националната валута през последните години. През януари доларът се търгуваше за около 7,3 лири. Миналия петък лирата се търгуваше за 16,41 за единица американска валута.

Друг спад на лирата е свързан с изявлението на турския президент Тайип Ердоган, направено в неделя, че турските власти не възнамеряват да повишават лихвения процент.

Миналата седмица централната банка на Турция отново понижи един от основните си лихвени проценти като мярка за стабилизиране на лирата и инфлацията. Лихвеният процент на седмичните репо аукциони (краткосрочни заеми на ценни книжа) беше намален от 15% на 14%. Президентът Тайип Ердоган активно се застъпва за намаляването на лихвените проценти, като ги смята за „беда“.

На фона на спада на лирата опозицията повдигна въпроса за необходимостта от предсрочни президентски и парламентарни избори, като смята, че сегашното ръководство не може да се справи с икономическите проблеми на страната. Ердоган обаче изключи възможността за предсрочни избори, като заяви, че те ще се проведат навреме – през 2023 г. /БГНЕС

Related posts

ЕК обсъжда координирано намаляване на акциза на горивата

„Газпром“ увеличава доставките на газ за България с близо 44%

Дани Тренчева

ЕС затяга правилата за пътуване за Канада, Австралия, Аржентина заради скок на Covid случаите

Дани Тренчева

Откриха пингвин на 3000 км от Антарктика

Дани Тренчева

В какъв размер е платеният отпуск за две и повече деца

Дани Тренчева

Пенсионерка в Румъния се обади 11 000 пъти за една година на телефон 112

admin

Leave a Comment