19.04.2024
Пулсът на Югозапада

Почетоха храмовия празник на църквата „Св. Николай“ в село Градево

За поредна година църквата „Св. Николай“ в Овнарската махала на село Градево събра десетки миряни за храмовия празник на една от най-старите църкви в община Симитли. Отец Спас Веселински отслужи литургия, след което благослови курбана, който бе приготвен за празника.

„Удоволствие за мен е, че и тази година дойдохме в църквата в село Градево, за да почетем Св. Николай, в чиято чест е построен този храм от нашите предци. По молитвите – нека Св. Николай ни дава здраве. Той беше твърд във вярата си и я отстояваше с цената на всичко, за което беше награден от Бог“, каза отец Веселински.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов, кметският наместник на Сушица Георги Митрев и кметският наместник на Градево Крум Новоселски също запалиха свещ за здраве по повод празника.

Църквата „Св. Николай” в махала Овнарска е изградена преди повече от 160 години. Преданията разказват, че храмът е изграден благодарение на жена от селото, която намерила голямо богатство. И дарила необходимото за изграждане на Божи храм в тогава многолюдната махала на селото.

Някога там е имало около 150 къщи и училище. В последните години беше обновен покривът на храма, сложен бе железен кръст на върха й, и беше изграден навес с много седящи места около нея. Всичко това с доброволен труд и дарения от миряни.

Related posts

Дисциплина на населението в Хаджидимово: Ще глобяват за псуване на улицата

admin

Седмична програма за тренировки на ДЮШ „Септември“ (Симитли), родени от 2011 до 2016 година

Дани Тренчева

Весело тържество за 100-годишния юбилей на Мария Пецева от Центъра за настаняване от семеен тип в Симитли

Дани Тренчева

На пазар в РС Македония заради по-ниските цени

admin

Недостиг на болничен персонал в Благоевград

Дани Тренчева

Разяснителна кампания за машинното гласуване започна в област Благоевград

Дани Тренчева

Leave a Comment