13.04.2024
България

Лаура Кьовеши: Получихме рекорден брой сигнали от България

Европейската прокуратура е получила рекорден брой сигнали за престъпления от България. Това каза европейският главен прокурор Лаура Кьовеши след срещата си с премиера Кирил Петков в Министерския съвет, предава „Лекс“.

Тя обясни, че от тези сигнали са започнали 120 разследвания, като става дума най-вече за нарушения при обществени поръчки, злоупотреби със селскостопански субсидии, в строителството, с фондовете за възстановяване след COVID-19 и др.

„Ако няма разкриване на измамите, няма да има разследване. Сега е време българските власти да започнат да работят по много чувствителни и сложни случаи заедно с нас, затова съществуваме, затова сме тук“, каза Кьовеши.

Тя подчерта и решението Министерският съвет да стане контактна точка с Европейската прокуратура, за да може да подава директно сигнали за нарушения. Кьовеши каза, че това е силен сигнал за политическа воля за борба с измамите, а по идея на премиера Петков ще бъде създадена и специална група, която да работи с Европейската прокуратура, като гаранция за автономност.

„Не можем просто да седим в офисите си и да чакаме, трябва да бъдем проактивни. Нашата задача е да правим разследване, а не да отидем на терен и да търсим информацията. Това е задачата на полицията и националните власти. Важно е в България да няма монопол на властите, които могат да изпращат информация до Европейската прокуратура“, каза още Кьовеши.

При посещението си в България тя ще има срещи с министрите на правосъдието и на вътрешните работи Надежда Йорданова и Бойко Рашков, както и с главния прокурор Иван Гешев.

Кьовеши категорично отказа да коментира случаи в България, които не са от компетенцията на Европейската прокуратура, като единствено подчерта, че делегираните прокурори са независими.

„Това е червена линия. Не съм получила никакви сигнали, че е нарушена тази независимост. Имам им пълно доверие и се надявам, че ще го оправдаят“, добави Кьовеши.

 

Снимка: БГНЕС

 

Related posts

Василев: Вицепремиерите в бъдещото правителство ще са петима

Дани Тренчева

Районната прокуратура в Пловдив с още един шокиращ случай за домашно насилие

admin

Днес почитаме Възвесение Господне! Честит Спасовден!

admin

Краят на парламента и предсрочните избори вече зависят само от президента

admin

Прокуратурата застана срещу майката на Пеевски по делото „Магнитски“

Трифонов: Аз съм платил глоба затова, че не съм подал декларация

admin

Leave a Comment