23.04.2024
България

Гешев кани Надежда Йорданова и Христо Иванов на дебат за спецправосъдието

Главният прокурор Иван Гешев кани министъра на правосъдието Надежда Йорданова и лидера на ДБ Христо Иванов на публичен дебат за закриването на специализираните съд и прокуратура.

„Тъй като липсва каквото и да е обществено обсъждане, аз ще изпратя писмени покани до г-жа Надежда Йорданова и г-н Христо Иванов за това публично, пред медиите, пред българските граждани, да видим какви са професионалните, не политическите, аргументи на едната и на другата страна и българските граждани да си изяснят къде е истината. Българската прокуратура не се страхува от такъв професионален дебат“, заяви Гешев преди заседанието на правната комисия в парламента, предава Лекс.

Тя обсъжда на първо четене промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се урежда закриването на спецсъда.

Повод за извода на главния прокурор за липса на обществен дебат беше констатацията му, че на сайта за обществени консултации по законопроекта са качени само три становища, които са в полза на закриването на специализираното правосъдие, но не и отрицателните становища.

Гешев определи закриването на специализираното правосъдие не като съдебна реформа, а като „юридическа катастрофа“. „Това ще предизвика криза в областта на наказателното правораздаване“, каза той. И допълни, че „резултатът от войната, която изпълнителната власт в лицето на МВР води с прокуратурата, е бум на престъпността и връщането ѝ на нива отпреди приемането ни в ЕС“, а ще последва и хаос в наказателното провораздаване за години напред заради закриването на спецсъда.

 

Снимка: NOVA

Related posts

За поредна година „Българската Коледа” ще събира средства за нуждаещи се деца

Дани Тренчева

Главният прокурор предлага на МВР и ДАНС създаване на Национално междуведомствено звено за изборите

Дани Тренчева

Не се очаква увеличение на цената на яйцата около Великден

admin

Надежда Йорданова: Законодателство „Магнитски“ трябва да има

Седемнайсет души са ранени в катастрофи в страната през изминалото денонощие

След заседание на МС: Студентите плащат средно 1050 лв. такса за обучение

admin

Leave a Comment