24.04.2024
България

Двама братя са задържани за убийството на граничния полицай

Почти два дни след убийството на граничния полицай Петър Бъчваров на българско-турската граница разследването продължава, а коментарите не спират.

Бивш зам.-директор на Гранична полиция: Ръководството на МВР е подведено за ситуацията по границата

Бивш зам.-директор на Гранична полиция: Ръководството на МВР е подведено за ситуацията по границата

 

„Съоръжението по границата е технически добро, но трябва да бъде допълвано. Много от камерите не работят. На доста места датчиците и сензорите не работят“, каза днес пред Би Ти Ви бивш зам.-директор на Гранична полиция, отговарящ за миграцията – старши комисар Тодор Зимбилев. Според него назначения през август директор на Гранична полиция Росица Димитрова подвежда ръководството на МВР за реалната ситуация.

 

„Те не познават нещата на място. Не са толкова елементарни и има проблеми, които са належащи“, добави Зимбилев. Като проблем той посочи това, че границата се обхожда от хора, които не я познават. Проблеми има също с техниката и оборудването, като дори системата за комуникация ТЕТРА не покрива цялата граница, а радиостанциите били остарели.

 

Зам. главен секретар на МВР: Нужна е нова ограда

Зам. главен секретар на МВР: Нужна е нова ограда

© Велко Ангелов

Оградата по границата с Турция е лесно преодолима. Трябва да се направи нова, със съответното оборудване за контрол, каза днес пред „Нова телевизия“ заместник главният секретар на МВР Станимир Станев. Според него проблема на сегашната ограда е, че е оборудвана със стара техника, която не работи ефективно. „Работеща е, поддържа се с наличните средства, но проблемът е, че от малко повече от 2-3 години назад за тази техника реално не са отделяни необходимите ресурси, за да бъде абсолютно на 100% ефективна“, уточни Станев. Той обаче подчерта, че служителите на реда, които охраняват периметъра, са добре оборудвани.

Турция ще даде днес повече информация за разследването на убийството на границата

Среща между екип следователи от България и двама заместник-министри на вътрешните работи и представители на Турция е започнала в Одрин, съобщи Би Ти Ви. На нея ще бъдат дадени повече данни за разследването на убийството на граничния полицай Петър Бъчваров в понеделник вечер, съобщи днес главният секретар на МВР Петър Тодоров пред Би Ти Ви. По българския граничен патрул беше стреляно от турска територия.

 

Вчера от турските власти бяха задържани два души, считани за извършителя и негов помагач. Днес се разбра, че те са братя. Намерено е и оръжието, с което е стреляно – ловна карабина.

Related posts

Асен Василев: Подготовката на България за членство в еврозоната върви по план

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Днес отбелязваме Aнтоновден. Честит празник!

Дани Тренчева

Прокуратурата внесе искане за разпит на Божков

admin

Денков: Още не е ясно кой ще плаща тестовете за учениците

Дани Тренчева

Акция „Зима“ започва на 1 ноември. КАТ дава седмица отсрочка на шофьорите да сменят гумите

admin

Leave a Comment