25.04.2024
България Политика

Парламентарните групи имат 20-дневен срок за предложения за управител на БНБ

Парламентът прие процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на Българската народна банка (БНБ), представяне и публично оповестяване на документите и изслушване на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси в парламента, както и за избор от Народното събрание. Решението беше взето със 145 гласа „за“, без „против“ и три гласа „въздържал се“. 

Предложенията за управител на БНБ се правят от парламентарните групи и се внасят в писмена форма в Комисията по бюджет и финанси чрез председателя на Народното събрание в 20-дневен срок от приемане на процедурните правила, се посочва в решението.

Съгласно Закона за БНБ, за членове на управителния съвет се избират и назначават хора с високи нравствени качества, които са изтъкнати професионалисти в сферата на икономиката, финансите и банковото дело.

Предложенията за управител на БНБ се публикуват на интернет страницата на Народното събрание в срок не по-късно от седем дни преди изслушването на кандидатите, пише в процедурните правила. Юридически лица с нестопанска цел и професионални организации не по-малко от три дни преди изслушването на кандидатите в бюджетната комисия могат да представят становища за кандидатите, включващи и въпроси, които да им бъдат поставени. При изслушването кандидатите представят концепция за дейността на БНБ. 

При гласуването в пленарната зала за избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. 

В дискусията по предложените правила единствен взе думата Петър Чобанов (ДПС), който отбеляза важността на настоящата процедура. БНБ е стожер на финансовата стабилност или поне така трябва да бъде, каза той. Чобанов посочи също, че БНБ има водеща роля в преговорите за приемане на еврото. Трябва да сме сигурни, че когато се предлага и избира управител, той ще отговаря на изискванията, коментира депутатът от ДПС и декларира, че ПГ на ДПС ще подкрепи предложените правила.

Източник: БТА

Снимка: БГНЕС

Related posts

Заловиха камион с 26 мигранти до Драгоман

admin

6 589 са новите случаи на коронавирусна инфекция, потвърдени у нас през последните 24 часа

Дани Тренчева

Специализирана прокуратура образува досъдебно производство във връзка с изграждане на Национална детска болница

Готов е проектът за закриването на специализираните съд и прокуратура

Дани Тренчева

В аптеките липсват лекарства за респираторни проблеми

Дани Тренчева

Проф. Витанов прогнозира как и кога ще излезем от пика на COVID вълната

Дани Тренчева

Leave a Comment