06.07.2022
България Икономика

Корнелия Нинова: Цените на дървата падат

„Държавата влиза в ролята си – ограничаваме посредниците и падат цените на дървата за огрев. Това засяга над 1,5 млн. домакинства“, каза на брифинг вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

По думите ѝ от днес започват да работят 17 склада в Държавните горски стопанства и в Държавните ловни стопанства, като се очаква те да станат 56.

„Там дървесината за огрев ще се продава на цената на добиване, без никакви надценки и такси за гражданите. Дървесината от тези складове ще се извозва до местата, на които живеят хората, които имат нужда от тези дърва. Осигуряваме посредниците, които на някои места са по 3-4 фирми и натоварват цената“, обясни Нинова.

Тя заяви, че тази мярка води до сигурност, че „Държавните горски стопанства ще гарантират, че има дърва и достъпна цена за потребителите“.

„Държавните горски стопанства започват да наемат работници, които да добиват самата дървесина от гората. Започва процедура и за закупуване на високопроходима техника , с която също за собствена сметка да добиват дървесина“, каза още министърът.

По думите ѝ за да стане тази мярка ефективна, се нуждаят от помощ от кметовете.

„Друга цел на тази мярка е да гарантираме доставката на дървесина както за този отоплителен сезон, така и за следващия. Ще бъдат взети всички необходими мерки да бъдат всякакви опити за прекупуване на дървесина и препродаването ѝ с цел печалба“, допълни министърът на земеделието Иван Иванов.

Източник: dariknews.bg

Related posts

Карадайъ: Съвсем скоро ще преосмислим значението на думата „Бедност“

Дани Тренчева

Спецпрокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на депутат

Дани Тренчева

Държавата предлага още мерки заради високите цени на тока

КТ „Подкрепа“: Подкрепяме увеличението на минималната работна заплата на 710 лв., но подчертаваме, че то е крайно недостатъчно

admin

Мъжът, обвинен за убийството на жена в Разград, остава в ареста

Дани Тренчева

Росен Плевнелиев: Ще видим типично ляво популистко действие

Дани Тренчева

Leave a Comment