20.04.2024
България Икономика

Корнелия Нинова: Цените на дървата падат

„Държавата влиза в ролята си – ограничаваме посредниците и падат цените на дървата за огрев. Това засяга над 1,5 млн. домакинства“, каза на брифинг вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

По думите ѝ от днес започват да работят 17 склада в Държавните горски стопанства и в Държавните ловни стопанства, като се очаква те да станат 56.

„Там дървесината за огрев ще се продава на цената на добиване, без никакви надценки и такси за гражданите. Дървесината от тези складове ще се извозва до местата, на които живеят хората, които имат нужда от тези дърва. Осигуряваме посредниците, които на някои места са по 3-4 фирми и натоварват цената“, обясни Нинова.

Тя заяви, че тази мярка води до сигурност, че „Държавните горски стопанства ще гарантират, че има дърва и достъпна цена за потребителите“.

„Държавните горски стопанства започват да наемат работници, които да добиват самата дървесина от гората. Започва процедура и за закупуване на високопроходима техника , с която също за собствена сметка да добиват дървесина“, каза още министърът.

По думите ѝ за да стане тази мярка ефективна, се нуждаят от помощ от кметовете.

„Друга цел на тази мярка е да гарантираме доставката на дървесина както за този отоплителен сезон, така и за следващия. Ще бъдат взети всички необходими мерки да бъдат всякакви опити за прекупуване на дървесина и препродаването ѝ с цел печалба“, допълни министърът на земеделието Иван Иванов.

Източник: dariknews.bg

Related posts

АПИ с важна информация за шофьорите

admin

COVID-19: 1951 нови случая у нас

admin

Кирил Петков: Условия за апокалипсис в България няма

admin

13 задържани при мащабна акция срещу лица, разпространявали порно с деца

admin

Пламен Димитров: В момента разрушават пенсионния модел

Дани Тренчева

Млад мъж е задържан за шофиране след употреба на канабис в Силистренско

admin

Leave a Comment