29.05.2024
Пулсът на Югозапада Симитли

Кметът на Симитли Апостол Апостолов настоява за спешна среща с министъра на регионалното развитите и председателя на УС на АПИ

Във връзка с тежкия инцидент, който възникна на пътя Полето – Брежани, в местността „Пейката“, при който лек автомобил падна в дере, кметът на община Симитли Апостол Апостолов настоява за спешна среща с министъра на регионалното управление и благоустройството Гроздан Караджов и председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Тодор Василев.

Вече са изпратени официални писма до Министерството на регионалното управление и благоустройство и Агенция „Пътна инфраструктура“, с които кметът Апостолов настоява за провеждането на среща, в рамките на която да бъде обсъден проблема с липсващите ограничителни системи по пътя (мантинели).

Припомняме, че пътят Полето – Брежани е част от Републиканската пътна мрежа. Това означава, че за всички строително – ремонтни дейности отговаря Агенция „Пътна инфраструктура“.

Пътят бе изцяло рехабилитиран от „Грома Холд” ЕООД, който е част от ДЗЗД „Пътно поддържане област Благоевград 2018“, които обаче нямат ангажимент по поставянето на мантинели. За монтирането на мантинели и поставянето на хоризонталната и вертикалната маркировка за Югозападен район е определен за изпълнител ДЗЗД „Пътна безопасност – Югозапад”.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов нееднократно сигнализира отговорните институции, в това число служебния зам.-министър на Регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, областния управител Николай Шушков и директора на Областно пътно управление – Благоевград Иван Кунев.

Същите поеха ангажимент да отнесат въпроса към АПИ, което вече е направено. Но към момента нито една от институциите не е посочила кое дружество е избрано за изпълнител и кога се очаква да започнат същинските дейности по поставянето на мантинелите.

През месец юли тази година, когато по нареждане на АПИ, бяха спрени от изпълнение редица важни инфраструктурни проекти в цяла България, в това число и в община Симитли, един от които бе точно този за пътя Полето – Брежани, кметът Апостолов предупреди служебния министър арх. Виолета Комитова, че спирането на подобни проекти може да има тежки последици след себе си.

Тогава той съобщи, че има създаден инициативен комитет, който е депозирал писмо до Общинска администрация – Симитли, в което се посочва, че ако не се възстанови дейността по въпросните инфраструктурни проекти, са готови да блокират движението по автомагистрала „Струма“, в знак на протест.

На 21 януари 2022 година народният представител Стефан Апостолов зададе въпрос на министъра на Регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов относно непоставените мантинели. Същият не се ангажира с конкретни срокове – кога се очаква да бъдат поставени мантинели, въпреки притесненията и опасенията, които изказа Стефан Апостолов във връзка с опасния път. 

За съжаление, дори днес, месеци, след събитията от лятото, реално развитие по темата няма, а отговорните институции отказват да посочат какво предстои да се случи и най-вече да се обвържат с конкретни срокове за поставянето на мантинели по пътя Полето – Брежани.

Освен това от Агенция „Пътна инфраструктура“ трябва да имат предвид, че до този момент на пътя Полето – Брежани вече са установени над 10 свлачища, което от своя страна също изисква спешна намеса от тяхна страна!

Related posts

Откраднаха 700 лева от жилище в Разлог

Дани Тренчева

Министър Йорданова даде на прокурор преустройството на новия следствен арест в Благоевград

Петър Петров

36-год. мъж скочил от 5-тия етаж в Благоевград след два дни „гол“ купон, алкохол и наркотици

admin

73-годишен мъж блъсна жена на пешеходна пътека в Благоевград

Петър Петров

Внимание! Тунелите на Е-79 опасни за живота и здравето на пътуващите

admin

Водоснабдяването в село Черниче ще бъде преустановено на 26 юли

admin

Leave a Comment