28.03.2024
Пулсът на Югозапада Симитли

Кметът на Симитли Апостол Апостолов настоява за спешна среща с министъра на регионалното развитите и председателя на УС на АПИ

Във връзка с тежкия инцидент, който възникна на пътя Полето – Брежани, в местността „Пейката“, при който лек автомобил падна в дере, кметът на община Симитли Апостол Апостолов настоява за спешна среща с министъра на регионалното управление и благоустройството Гроздан Караджов и председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Тодор Василев.

Вече са изпратени официални писма до Министерството на регионалното управление и благоустройство и Агенция „Пътна инфраструктура“, с които кметът Апостолов настоява за провеждането на среща, в рамките на която да бъде обсъден проблема с липсващите ограничителни системи по пътя (мантинели).

Припомняме, че пътят Полето – Брежани е част от Републиканската пътна мрежа. Това означава, че за всички строително – ремонтни дейности отговаря Агенция „Пътна инфраструктура“.

Пътят бе изцяло рехабилитиран от „Грома Холд” ЕООД, който е част от ДЗЗД „Пътно поддържане област Благоевград 2018“, които обаче нямат ангажимент по поставянето на мантинели. За монтирането на мантинели и поставянето на хоризонталната и вертикалната маркировка за Югозападен район е определен за изпълнител ДЗЗД „Пътна безопасност – Югозапад”.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов нееднократно сигнализира отговорните институции, в това число служебния зам.-министър на Регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, областния управител Николай Шушков и директора на Областно пътно управление – Благоевград Иван Кунев.

Същите поеха ангажимент да отнесат въпроса към АПИ, което вече е направено. Но към момента нито една от институциите не е посочила кое дружество е избрано за изпълнител и кога се очаква да започнат същинските дейности по поставянето на мантинелите.

През месец юли тази година, когато по нареждане на АПИ, бяха спрени от изпълнение редица важни инфраструктурни проекти в цяла България, в това число и в община Симитли, един от които бе точно този за пътя Полето – Брежани, кметът Апостолов предупреди служебния министър арх. Виолета Комитова, че спирането на подобни проекти може да има тежки последици след себе си.

Тогава той съобщи, че има създаден инициативен комитет, който е депозирал писмо до Общинска администрация – Симитли, в което се посочва, че ако не се възстанови дейността по въпросните инфраструктурни проекти, са готови да блокират движението по автомагистрала „Струма“, в знак на протест.

На 21 януари 2022 година народният представител Стефан Апостолов зададе въпрос на министъра на Регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов относно непоставените мантинели. Същият не се ангажира с конкретни срокове – кога се очаква да бъдат поставени мантинели, въпреки притесненията и опасенията, които изказа Стефан Апостолов във връзка с опасния път. 

За съжаление, дори днес, месеци, след събитията от лятото, реално развитие по темата няма, а отговорните институции отказват да посочат какво предстои да се случи и най-вече да се обвържат с конкретни срокове за поставянето на мантинели по пътя Полето – Брежани.

Освен това от Агенция „Пътна инфраструктура“ трябва да имат предвид, че до този момент на пътя Полето – Брежани вече са установени над 10 свлачища, което от своя страна също изисква спешна намеса от тяхна страна!

Related posts

Община Благоевград изплати еднократните помощи за новородени

Дани Тренчева

Благотворителен концерт „Заедно за Оги“ обединява благоевградчани

Към Община Благоевград: Всеки е невинен до доказване на противното

admin

46 фирми и обединения в конкуренция за ремонт на ВиК мрежите и благоустрояване на улици в ЦГЧ на Благоевград

admin

Децата от група „Хлапета“, филиал Брежани на ДГ „Радост“ пресъздадоха празника „В очакване на Нова година“

Дани Тренчева

Илко Стоянов: Намаляваме такса смет за бизнеса и селата, изравняваме промилите за домакинствата с останалите областни градове

Дани Тренчева

Leave a Comment