20.04.2024
България

Прогноза за времето 2 февруари 2022

В сряда до обяд валежите в северозападната половина от страната постепенно ще отслабнат и спрат. В югоизточната половина ще продължи да вали, предимно сняг. В Родопската област и крайните югоизточни райони валежите ще са значителни по количество, вечерта и през нощта срещу четвъртък и там ще отслабват и ще спират.

Максималните температури ще са между 1 и 6 градуса, за София – около 3 градуса. Атмосферното налягане ще остане без съществена промяна – по-ниско от средното за месеца.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви за 2 февруари (сряда) жълт и оранжев предупредителен код за обилни снеговалежи и за образуване на снежна покривка в осем области на страната. Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

С оранжев предупредителен код за снеговалежи са областите: Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян. В тези области се очаква количество на валеж за денонощието да достигне 30-40 литра на квадратен метър и да се образува снежна покривка към 15-20 сантиметра.

С жълт код са областите: Сливен, Стара Загора и Пловдив. Количествата валеж за денонощието в южните райони на тези области ще са до 20-25 литра на квадратен метър и ще се образува снежна покривка до 10-15 сантиметра. В северните райони на тези три области снежната покривка ще е до 10 сантиметра.

Над Черноморието ще е облачно, с валежи от дъжд, който ще се примесва и ще преминава в сняг, най-късно, след обяд, в крайните южни райони, където количествата ще са значителни. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са 2-4 градуса. Температурата на морската вода е 5-7 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще е облачно и мъгливо. Още преди обяд от северозапад снеговалежите ще отслабват и спират, но до полунощ в Родопите, Странджа и Сакар количествата ще са значителни. Вятърът ще е умерен до силен и ще се ориентира от северозапад, по високите и открити части ще остане от югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 3 градуса, на 2000 метра – около минус минус 9 градуса.

В четвъртък вятърът от северозапад ще се усили, ще е умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина – временно силен. Ще има променлива, често значителна облачност, само на отделни места, главно в планинските райони, ще превали слаб сняг. Минималните температури ще са между минус 5 и 0 градуса, а максималните – между 3 и 8 градуса.

В петък вятърът ще отслабне, в много райони временно ще стихне, а по-късно отново ще е слаб, но от югозапад. Облачността над по-голямата част от страната ще намалее до предимно слънчево. Минималните температури ще се понижат с 3-4 градуса, а дневните ще са с градус-два по-високи.

Related posts

Мъж преби приятелката си в Плевен

admin

Тригодишно дете с черепно-мозъчна травма след инцидент с кон

admin

Колко антитела са нужни, за да си извадим зелен сертификат?

Дани Тренчева

Акад. Петрунов: На здравната система няма да ѝ е лесно с Омикрон

Дани Тренчева

Гешев: ДАНС и Спецпрокуратурата с поредно разследване за руски шпионаж

Дани Тренчева

Почитаме Свети великомъченик Теодор Тирон

Дани Тренчева

Leave a Comment