19.08.2022
България Политика

Кирил Петков е новият премиер на България

Кирил Петков е новият премиер на България. Той застава начело на Министерския съвет, след като получи подкрепата на 134 депутати от „Продължаваме Промяната”, БСП, „Има такъв народ” и „Демократична България”. Днес Народното събрание провежда извънредно заседание, за да одобри новата власт на страната.

В събота съпредседателят на ПП получи мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Петков го върна веднага – изпълнен. Тогава стана ясен и съставът на кабинета, в който влизат представители на четирите партии, подписали коалиционното споразумение. 

„Днес е важен ден да продължим промяната. Промяната на мисленето и промяната в управлението. Първата ни задача е всички да осъзнаем, че ако искаме по-добро бъдеще за България, трябва да работим заедно. Заедно с четиримата коалиционни партньори направихме коалиционно споразумение в 120 страници, 18 глави за политиките, които ще са нужни за промяната”, каза Петков в изказването си от парламентарната трибуна преди гласуването на номинацията му. 

От него се чу и обещание – да бъде премиер на всички българи. „Няма да има разграничение, защото във всяка община има българи, които се надяват на по-добър начин на живот. Аз ще бъда пръв между равни. Само отборно ние ще можем да постигнем всички тези цели”, заяви Петков. 

Кандидатът за премиер отчете и ролята на опозицията. „Призовавам ви – следете всяка наша стъпка! Гледайте за всяка наша грешка! Това, което управляваме, не са нашите пари – а тези на българските граждани. Разчитам на вас да бъдете конструктивни и критични към нашите действия”, апелира той. 

От Петков се чу и призив относно конституционните промени. „Нека забравим нашите лични, политически и всякакви други цели. Имаме национални интереси, за които всички сме отговорни. Нека веднъж завинаги дадем на България едно истинско и честно правосъдие, с промяна на Конституцията”, заяви съпредседателят на ПП. 

За финал Петков покани коалиционните партньори и опозицията да подкрепят предложения състав на кабинета. И завърши: „Вярвам, че след 4 години България ще бъде едно съвсем различно място”.

Кой е Кирил Петков

Кирил Петков беше министър на икономиката в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май 2021 г. до 15 септември 2021 г., назначен от президента Румен Радев. Завършва Финанси в университета на Британска Колумбия във Ванкувър. Има магистратура по Бизнес администрация в Харвардския университет, където преподава икономическо развитие и микроикономика на конкурентоспособността. Той е един от основателите на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност, които организират т.нар. „Харвардски курсове”.

Петков е предприемач, който развива проекти в областта на иновациите с висока добавена стойност и има успешен бизнес в разработването на пробиотици и биотехнологии. В тази връзка през 2018 г. той създава Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки (CASI) в Биологическият факултет на Софийския университет. Кирил Петков е женен и има три дъщери.

Източник: NOVA

Снимка: БГНЕС

Related posts

СЕМ осъди сайтове за публикуването на кадри със смъртта на Денис Теофиков, сезира ГДБОП

Дани Тренчева

Православната църква почита паметта на Свети пророк Илия (Илинден)

admin

Затягат мерките за влизащите в България

Дани Тренчева

Изпращаме годината с високи градуси и без дъжд

Дани Тренчева

Прогноза за времето за 9 декември 2021

Дани Тренчева

Удовлетворен ли е бизнесът от намаленото ДДС

Дани Тренчева

Leave a Comment