18.06.2024
България Политика

Кирил Петков е новият премиер на България

Кирил Петков е новият премиер на България. Той застава начело на Министерския съвет, след като получи подкрепата на 134 депутати от „Продължаваме Промяната”, БСП, „Има такъв народ” и „Демократична България”. Днес Народното събрание провежда извънредно заседание, за да одобри новата власт на страната.

В събота съпредседателят на ПП получи мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Петков го върна веднага – изпълнен. Тогава стана ясен и съставът на кабинета, в който влизат представители на четирите партии, подписали коалиционното споразумение. 

„Днес е важен ден да продължим промяната. Промяната на мисленето и промяната в управлението. Първата ни задача е всички да осъзнаем, че ако искаме по-добро бъдеще за България, трябва да работим заедно. Заедно с четиримата коалиционни партньори направихме коалиционно споразумение в 120 страници, 18 глави за политиките, които ще са нужни за промяната”, каза Петков в изказването си от парламентарната трибуна преди гласуването на номинацията му. 

От него се чу и обещание – да бъде премиер на всички българи. „Няма да има разграничение, защото във всяка община има българи, които се надяват на по-добър начин на живот. Аз ще бъда пръв между равни. Само отборно ние ще можем да постигнем всички тези цели”, заяви Петков. 

Кандидатът за премиер отчете и ролята на опозицията. „Призовавам ви – следете всяка наша стъпка! Гледайте за всяка наша грешка! Това, което управляваме, не са нашите пари – а тези на българските граждани. Разчитам на вас да бъдете конструктивни и критични към нашите действия”, апелира той. 

От Петков се чу и призив относно конституционните промени. „Нека забравим нашите лични, политически и всякакви други цели. Имаме национални интереси, за които всички сме отговорни. Нека веднъж завинаги дадем на България едно истинско и честно правосъдие, с промяна на Конституцията”, заяви съпредседателят на ПП. 

За финал Петков покани коалиционните партньори и опозицията да подкрепят предложения състав на кабинета. И завърши: „Вярвам, че след 4 години България ще бъде едно съвсем различно място”.

Кой е Кирил Петков

Кирил Петков беше министър на икономиката в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май 2021 г. до 15 септември 2021 г., назначен от президента Румен Радев. Завършва Финанси в университета на Британска Колумбия във Ванкувър. Има магистратура по Бизнес администрация в Харвардския университет, където преподава икономическо развитие и микроикономика на конкурентоспособността. Той е един от основателите на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност, които организират т.нар. „Харвардски курсове”.

Петков е предприемач, който развива проекти в областта на иновациите с висока добавена стойност и има успешен бизнес в разработването на пробиотици и биотехнологии. В тази връзка през 2018 г. той създава Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки (CASI) в Биологическият факултет на Софийския университет. Кирил Петков е женен и има три дъщери.

Източник: NOVA

Снимка: БГНЕС

Related posts

Контрабандни златни накити за над 270 000 лева задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево

Дани Тренчева

Василев: Не искаме нито един пенсионер да остане под линията на бедност

Дани Тренчева

Нинова: Бюджет 2022 г. е най-социалният от последните години

Дани Тренчева

Христо Иванов потвърди кои министерства получава ДБ

Дани Тренчева

Превозвачите губят 100 млн. евро годишно от чакане по граници

admin

Близо 6 на сто положителни тестове за Covid-19 у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment