19.03.2024
България

КПКОНПИ: Шефът на МБАЛ „Лозенец” сключил договор сам със себе си

Изпълнителният директор на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД доц. д-р Радосвет Горнев е сключил договор сам със себе си. Това е установила проверка на КПКОНПИ за конфликт на интереси, съобщават от Комисията.

Производството е започнало по сигнал, в който се твърди, че доц. Горнев е гласувал в своя полза на заседание на Съвета на директорите на болницата и на 9 юли е подписал допълнително споразумение към трудовия си договор, едновременно в качеството на „работодател“ и „служител“ – т.е. сам със себе си. В хода на проверката на сигнала са изискани документи от Министерството на здравеопазването и от МБАЛ „Лозенец“ ЕАД.

Установено е, че в качеството си на заемащ висша публична длъжност доц. Горнев е упражнил правомощия по служба в свой интерес. Той е участвал в заседание на Съвета на директорите на дружеството на 5 юли, на което е гласувал „за“ собственото си освобождаване като началник на клиниката по хирургия и назначаването си като лекар-хирург, в нарушение на разпоредбите на ЗПКОНПИ. Установено е също, че на 9 юли е подписал допълнително споразумение сам със себе си, по което получавал възнаграждение.

И при двете му действия медикът е трябвало да си направи самоотвод, отбелязват от КПКОНПИ. Вместо това, той е действал в свой интерес, което е и основание за наличие на конфликт на интереси. С решението на КПКОНПИ му е наложена глоба от 10 000 лв.

Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За доц. Радосвет Горнев, приетото решение на КПКОНПИ не е влязло в сила, подчертават от Комисията.

Related posts

Садистът, нарязал 18-годишната Дебора с макетен нож, е пребил зверски млад мъж през 2019г.

admin

БНБ пусна в обращение монета, посветена на Стоянка Мутафова

Дани Тренчева

14 са новите случаи на COVID-19 в Благоевград

ЛЮБОПИТНО! Стопеното население в Пиринско реже 1 депутатски мандат, в 49-ото НС вече ще сме с 10

admin

Мъж е скочил от четвъртия етаж на тетевенската болница и е починал

Хотели за украинците в Банско и Слънчев бряг, за българите в Каравелово – контейнери

admin

Leave a Comment