03.06.2023
Covid-19 България

Кацаров: Ситуацията е критична, ограничете контактите си в следващите седмици

„Ситуацията е критична. Изправени сме пред огромна заплаха. Нужно е общо действие. Искаме да отправим призив за единодействие и национална мобилизация”. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на пресконференция, в която участват съсловните организации.

Да се пазим и да пазим другите, призова Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

„Без професионалисти по здравни грижи, ситуацията е много трагична”, заяви Василева. По думите й около 45% от медицинските сестри в България са имунизирани. „Те обаче не достигат. Възрастните колеги се пенсионират, млади няма”, каза Василева. „Ваксинирайте се, спазвайте дистанция, бъдете отговорни към себе си”, призова тя.

Над 40% са ваксинираните специалисти по дентална медицина, обясни д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.

„Единственото, което може да ни спаси, е ваксинацията. Сега забравихме обществено значими заболявания. Забравихме за ХИВ и СПИН, за хепатит, за карциномите, за сърдечносъдовите заболявания или ги сложихме на една страна. Загубихме много светли личности без време заради инфекцията, заради грешните послания, давани включително и от наши колеги”, каза още той. 

„Числата са красноречиви. Над 90% от хоспитализираните пациенти са неваксинирани”, отбеляза Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз.

„Страхът се бори със знание. А то трябва да се предостави от лекари и фармацевти по достъпен и разбираем начин”, смята Сербезова. Според нея Изпълнителната агенция по лекарствата трябва да влезе в ролята си „в тази позакъсняла кампания”.

„Косвено или директно лекарите сме обвиняваме, че подаваме разнопосочни сигнали към обществото”, коментира д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

„Когато по една теза, каквато е ваксините, 99 % от колегите в световен мащаб твърдят едно и също нещо, базирано на доказателства, а само 1-2-3 % в целия свят твърдят обратното, е редно да се замислим, че тези, които са мнозинство, са правите. Не всеки, който се различава от общоприетото мнение, е Галилео Галилей на нашия век. Разликата е, че тогава Галилей е бил единственият, който е стъпил на науката и на доказателства“, каза д-р Маджаров.

„Никой от нас не иска да уврежда своите пациенти. Твърде далеч сме от конспиративните теории”, заяви д-р Маджаров.

„Видно е, че България се провали с ваксините. Не е страшно да се провалиш, по-страшно е да не си го признаеш. По-добрият вариант е да си признаем една грешка и да се опитаме да я поправим”, каза д-р Станимир Хасърджиев от Национална пациентска организация. Той призова възрастните хора и тези с хронични заболявания да не се колебаят, а да се ваксинират веднага.

Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите, отбеляза, че има проблем с фалшивите резултати.  

„Тези хитреци питат как да се ваксинират сега. Казвам им – питайте този, който ви е дал фалшивите сертификати. В България има традиции в това отношение. Още от 2010 година, когато някои общопрактикуващи лекари не ваксинираха децата за морбили и се разболяха 24 000”, каза Таушанов.

По думите му в момента от COVID-19 боледуват предимно млади хора.

„Този вид коронавирус е 10-20 пъти по-заразен”, каза още той.

„Всеки ден контактувам с пациенти с хронични заболявания, които искат да се ваксинират, но се страхуват, защото получават разнопосочна информация, дори от личните си лекари”, каза Боряна Ботева, председател на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България.

„Безспорно това е най-тежката вълна. Делта вариантът е много по-заразен и по-смъртоносен. Здравната система се справя до този момент добре. Но следващите 2 седмици ще бъдат критични”, каза здравният министър.

„Това не е здравна криза, това е национално бедствие”, смята Кацаров.

„Ограничете контактите си в следващите дни. През следващите седмици не излизайте, ако не е необходимо. Дезинфекцирайте, носете маски и се ваксинирайте. Страните, които се ваксинираха умират по няколко души, а не по няколкостотин“, каза Стойчо Кацаров.

Източник: NOVA

Related posts

Решения на служебният кабинет от днес

admin

Премиерът уволни шефа на БАБХ

admin

Пак рекорд! 18 часа заседаваха депутатите за Изборния кодекс. Запазиха район „Чужбина

admin

Янаки Стоилов става конституционен съдия

Дани Тренчева

Голямо количество кокаин и над половин милион британски паунда иззеха криминалисти

admin

Съдията, на когото бяха разпределени материалите за претърсване и изземване в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова си направи отвод

admin

Leave a Comment