24.04.2024
България Темида

Главният прокурор сезира Конституционния съд

Главният прокурор Иван Гешев сезира Конституционния съд с искане за обявяване на противоконституционност на текст от Закона за държавния бюджет. Това съобщи прокуратурата на страницата си във Фейсбук.

В искането се посочва, че обвързването на финансирането на държавните висши училища с изискването за „привеждането на критериите и показателите в правилниците за атестиране на академичния състав в съответствие с методика, определена с акт на Министерския съвет“ нарушава академичната автономия, с която според Конституцията се ползват висшите училища.

Упражняването на законодателно правомощие за контрол върху дейността на висшите училища, като се заобикалят разпоредбите на Закона за нормативните актове, изискващи провеждането на обществено обсъждане при изменение на закон, респ. без да бъде поискано становището на академичната общност, накърнява принципа на правовата държава, информират от прокуратурата.

Привеждането на правилниците на висшите училища в съответствие „с методиката, определена с акт на Министерския съвет“ следва да се извърши с промяна в правилниците за дейността на висшите училища, което е правомощие на Общото им събрание, пише в мотивите.

Обществените отношения, свързани с конституционното задължение на държавата да „насърчава образованието, като създава и финансира училища, подпомага способни ученици и студенти, създава условия за професионално обучение и квалификация“ и начина, по който следва да „упражнява контрол върху всички видове и степени училища“ е предоставено на Народното събрание, което единствено има правомощия да приема, изменя, допълва и отменя законите, пише в съобщението на прокуратурата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Прогноза за времето 4 януари 2022

Дани Тренчева

ВСС опитва и днес да се измъкне от процедурата по уволнението на Гешев

Петър Петров

Над 100 000 чужди туристи са били у нас около Великден

admin

Зам.-председател на БХРА: Да се запази 5% ДДС за туризма, заведенията и хотелите

Дани Тренчева

In Mozambique, a Living Laboratory for Nature’s Renewal Are On The Way

admin

Номерата в бюлетините за изборите 2 в 1 вече са ясни

Дани Тренчева

Leave a Comment