29.03.2024
Covid-19 България

Кацаров: Ситуацията е критична, ограничете контактите си в следващите седмици

„Ситуацията е критична. Изправени сме пред огромна заплаха. Нужно е общо действие. Искаме да отправим призив за единодействие и национална мобилизация”. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на пресконференция, в която участват съсловните организации.

Да се пазим и да пазим другите, призова Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

„Без професионалисти по здравни грижи, ситуацията е много трагична”, заяви Василева. По думите й около 45% от медицинските сестри в България са имунизирани. „Те обаче не достигат. Възрастните колеги се пенсионират, млади няма”, каза Василева. „Ваксинирайте се, спазвайте дистанция, бъдете отговорни към себе си”, призова тя.

Над 40% са ваксинираните специалисти по дентална медицина, обясни д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.

„Единственото, което може да ни спаси, е ваксинацията. Сега забравихме обществено значими заболявания. Забравихме за ХИВ и СПИН, за хепатит, за карциномите, за сърдечносъдовите заболявания или ги сложихме на една страна. Загубихме много светли личности без време заради инфекцията, заради грешните послания, давани включително и от наши колеги”, каза още той. 

„Числата са красноречиви. Над 90% от хоспитализираните пациенти са неваксинирани”, отбеляза Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз.

„Страхът се бори със знание. А то трябва да се предостави от лекари и фармацевти по достъпен и разбираем начин”, смята Сербезова. Според нея Изпълнителната агенция по лекарствата трябва да влезе в ролята си „в тази позакъсняла кампания”.

„Косвено или директно лекарите сме обвиняваме, че подаваме разнопосочни сигнали към обществото”, коментира д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

„Когато по една теза, каквато е ваксините, 99 % от колегите в световен мащаб твърдят едно и също нещо, базирано на доказателства, а само 1-2-3 % в целия свят твърдят обратното, е редно да се замислим, че тези, които са мнозинство, са правите. Не всеки, който се различава от общоприетото мнение, е Галилео Галилей на нашия век. Разликата е, че тогава Галилей е бил единственият, който е стъпил на науката и на доказателства“, каза д-р Маджаров.

„Никой от нас не иска да уврежда своите пациенти. Твърде далеч сме от конспиративните теории”, заяви д-р Маджаров.

„Видно е, че България се провали с ваксините. Не е страшно да се провалиш, по-страшно е да не си го признаеш. По-добрият вариант е да си признаем една грешка и да се опитаме да я поправим”, каза д-р Станимир Хасърджиев от Национална пациентска организация. Той призова възрастните хора и тези с хронични заболявания да не се колебаят, а да се ваксинират веднага.

Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите, отбеляза, че има проблем с фалшивите резултати.  

„Тези хитреци питат как да се ваксинират сега. Казвам им – питайте този, който ви е дал фалшивите сертификати. В България има традиции в това отношение. Още от 2010 година, когато някои общопрактикуващи лекари не ваксинираха децата за морбили и се разболяха 24 000”, каза Таушанов.

По думите му в момента от COVID-19 боледуват предимно млади хора.

„Този вид коронавирус е 10-20 пъти по-заразен”, каза още той.

„Всеки ден контактувам с пациенти с хронични заболявания, които искат да се ваксинират, но се страхуват, защото получават разнопосочна информация, дори от личните си лекари”, каза Боряна Ботева, председател на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България.

„Безспорно това е най-тежката вълна. Делта вариантът е много по-заразен и по-смъртоносен. Здравната система се справя до този момент добре. Но следващите 2 седмици ще бъдат критични”, каза здравният министър.

„Това не е здравна криза, това е национално бедствие”, смята Кацаров.

„Ограничете контактите си в следващите дни. През следващите седмици не излизайте, ако не е необходимо. Дезинфекцирайте, носете маски и се ваксинирайте. Страните, които се ваксинираха умират по няколко души, а не по няколкостотин“, каза Стойчо Кацаров.

Източник: NOVA

Related posts

Последен ден за подаване на заявления за подпомагане на лозарите

admin

Симеоновден е

admin

Правителството ще направи опит за спасяване на въглищните централи

admin

1 693 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие

Дани Тренчева

Осъдиха ефективно събирачи на дългове от фирма за бързи кредити

Дани Тренчева

Служители на „Автомагистрали – Черно море“ще блокират АМ „Хемус“

admin

Leave a Comment