03.12.2023
Covid-19 България

Кацаров: Разпространяват се неверни изводи за епидемията и смъртността от нея у нас

Тъй като виждам, че доста хора са напрегнали – някои политически, икономически, други професионално, и се разпространяват неверни изводи за ситуацията с епидемията и смъртността от нея. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг.

„Тази епидемична вълна се разпространява малко по-бавно, в последните дни започва леко покачване“, посочи проф. Мира Кожухарова.

Според нея, по време на първата вълна смъртността от COVID-19 е била 7920 души. По време на втората вълна починалите са малко повече – 8459 са загубили живота си заради COVID-19.

По време на първата вълна при циркулирането на първоначалния щам броят на починалите през първите 9 седмици са 4735 души. При втората вълна, доминирана от Алфа варианта, броят на починалите е по-нисък – 4479. По време на настоящата вълна при първите 9 седмици броят е починалите е 3364, което, по думите проф. Кожухарова, е донякъде доказателство, че въпреки заразността на Делта варианта, това не го прави непременно по-смъртоносен.

Кацаров уточни, че над 95% от починалите с COVID-19 са неваксинирани. Към момента около 20% от населението на страната е със завършен имунизационен цикъл срещу коронавируса. „Общата смъртност е с около 1/3 по-ниска от предишните вълни, защото има около 20% ваксинирани и близо толкова и може би повече преболедували“, посочи здравният министър.

Проф. Ива Христова, която е директор на Националния център по заразни и паразитни болести, направи сравнителен анализ на заболеваемостта и смъртността спрямо съседни страни. По думите ѝ, вълната от COVID-19 има много по-голям „замах“ на заболевамостта от коронавирус в Сърбия и Румъния, отколкото в България в момента, докато в предишни вълни страната ни е с била с по-високи показатели.

„Всеки болен с Делта варианта заразява с два пъти и половина повече заразява, отколкото Алфа варианта, а Алфа вариантът заразяваше с около два пъти и половина повече, отколкото първоначалния вариант. Високата трансмисивност на Делта варианта означава, че той продължително време ще доминира“, заяви още проф. Ива Христова.

Според Кацаров, „няма място за паника и хаос, въпреки че ситуацията е напрегната“, посочи той и коментира, че на места може и да има напрежение с някои болници, но това са по-скоро „регионални неуредици“, но системата е „добре организирана“, смята здравният министър.

„Има отклонения от средния процент смъртност – там, където има повишено отклонение, искам да се свикват медицински съвети, за да се види дали се спазват лечението и протокола, който е разписан от Министерството на здравеопазването, както и ако има нужда от корекция. Полагаме огромни усилия да осигурим до края на този месец още една възможност за лечение на тежки форми за COVID-19 – моноклонални антитела“, заяви Кацаров и посочи, че това ще е решаващо за нашата ситуация, поради ниските нива на имунизационната кампания.

„Идентифицирахме и такъв проблем с това, че хората трудно осъществяват контакт с ваксинационни центрове и лекари – 10 души трябва да се запишат, за да се отвори флакона с ваксината, а човек иска да се ваксинира. Това са дребни детайли, но създава проблем и за хората, и за лекарите. До няколко дни ще се приложи нова възможност, пациентът да се записва онлайн. Това беше стартирано в началото на годината, но впоследствие спряно. Искаме да изчистим всички документални и технически проблеми, които възпрепятстват ваксинацията“, разкри Кацаров.

Той спомена, че се обмислят допълнителни мерки, които ще бъдат обявени в следващите дни.

Всички РЗИ-та в страната имат достатъчно бързи антигенни тестове. Предоставят се и се преразпределят при нужда, увери заместник-здравният министър Александър Златанов по отношение на сигнали за недостиг на безплатни бързи тестове, които да се предоставят в някои COVID-19 зони.

„Ако се стигне до затваряне, последни ще затворят училищата“, коментира Кацаров по отношение на нуждата от допълнителни рестрикции срещу епидемията от COVID-19.

Здравният министър се застъпи за по-индивидуален подход към мерките, дори не на регионален и областен принцип. Да се подхожда индивидуално – в дадена област не във всяка община е равномерно разпространението на коронавируса, затова всяко училище трябва да следва ротационната стратегия при огнища на COVID-19, а не мерките и затварянето да засяга абсолютно всички.

Related posts

МОН уточни кои деца няма да бъдат тествани за коронавирус

Дани Тренчева

Срокът за регистрация на кладенци за задоволяване на собствени нужди се удължава

admin

Шефът на „Сиела Норма“ извикан да дава разяснения в МВР

Дани Тренчева

Напускащите украинци през Дуранкулак са много повече от влизащите в страната

admin

Карадайъ ще настоява Делян Пеевски да не се отказва от участие в листите

admin

Радан Кънев за ИТН: Чалгата в политиката сте

admin

Leave a Comment