29.03.2024
Covid-19 България

Кацаров: Разпространяват се неверни изводи за епидемията и смъртността от нея у нас

Тъй като виждам, че доста хора са напрегнали – някои политически, икономически, други професионално, и се разпространяват неверни изводи за ситуацията с епидемията и смъртността от нея. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг.

„Тази епидемична вълна се разпространява малко по-бавно, в последните дни започва леко покачване“, посочи проф. Мира Кожухарова.

Според нея, по време на първата вълна смъртността от COVID-19 е била 7920 души. По време на втората вълна починалите са малко повече – 8459 са загубили живота си заради COVID-19.

По време на първата вълна при циркулирането на първоначалния щам броят на починалите през първите 9 седмици са 4735 души. При втората вълна, доминирана от Алфа варианта, броят на починалите е по-нисък – 4479. По време на настоящата вълна при първите 9 седмици броят е починалите е 3364, което, по думите проф. Кожухарова, е донякъде доказателство, че въпреки заразността на Делта варианта, това не го прави непременно по-смъртоносен.

Кацаров уточни, че над 95% от починалите с COVID-19 са неваксинирани. Към момента около 20% от населението на страната е със завършен имунизационен цикъл срещу коронавируса. „Общата смъртност е с около 1/3 по-ниска от предишните вълни, защото има около 20% ваксинирани и близо толкова и може би повече преболедували“, посочи здравният министър.

Проф. Ива Христова, която е директор на Националния център по заразни и паразитни болести, направи сравнителен анализ на заболеваемостта и смъртността спрямо съседни страни. По думите ѝ, вълната от COVID-19 има много по-голям „замах“ на заболевамостта от коронавирус в Сърбия и Румъния, отколкото в България в момента, докато в предишни вълни страната ни е с била с по-високи показатели.

„Всеки болен с Делта варианта заразява с два пъти и половина повече заразява, отколкото Алфа варианта, а Алфа вариантът заразяваше с около два пъти и половина повече, отколкото първоначалния вариант. Високата трансмисивност на Делта варианта означава, че той продължително време ще доминира“, заяви още проф. Ива Христова.

Според Кацаров, „няма място за паника и хаос, въпреки че ситуацията е напрегната“, посочи той и коментира, че на места може и да има напрежение с някои болници, но това са по-скоро „регионални неуредици“, но системата е „добре организирана“, смята здравният министър.

„Има отклонения от средния процент смъртност – там, където има повишено отклонение, искам да се свикват медицински съвети, за да се види дали се спазват лечението и протокола, който е разписан от Министерството на здравеопазването, както и ако има нужда от корекция. Полагаме огромни усилия да осигурим до края на този месец още една възможност за лечение на тежки форми за COVID-19 – моноклонални антитела“, заяви Кацаров и посочи, че това ще е решаващо за нашата ситуация, поради ниските нива на имунизационната кампания.

„Идентифицирахме и такъв проблем с това, че хората трудно осъществяват контакт с ваксинационни центрове и лекари – 10 души трябва да се запишат, за да се отвори флакона с ваксината, а човек иска да се ваксинира. Това са дребни детайли, но създава проблем и за хората, и за лекарите. До няколко дни ще се приложи нова възможност, пациентът да се записва онлайн. Това беше стартирано в началото на годината, но впоследствие спряно. Искаме да изчистим всички документални и технически проблеми, които възпрепятстват ваксинацията“, разкри Кацаров.

Той спомена, че се обмислят допълнителни мерки, които ще бъдат обявени в следващите дни.

Всички РЗИ-та в страната имат достатъчно бързи антигенни тестове. Предоставят се и се преразпределят при нужда, увери заместник-здравният министър Александър Златанов по отношение на сигнали за недостиг на безплатни бързи тестове, които да се предоставят в някои COVID-19 зони.

„Ако се стигне до затваряне, последни ще затворят училищата“, коментира Кацаров по отношение на нуждата от допълнителни рестрикции срещу епидемията от COVID-19.

Здравният министър се застъпи за по-индивидуален подход към мерките, дори не на регионален и областен принцип. Да се подхожда индивидуално – в дадена област не във всяка община е равномерно разпространението на коронавируса, затова всяко училище трябва да следва ротационната стратегия при огнища на COVID-19, а не мерките и затварянето да засяга абсолютно всички.

Related posts

Прогноза за времето

admin

В РВД вземат по 245 000 лв. обезщетение при пенсиониране

Часове преди ЦСКА-София – Ботев Пд бе унищожена една от гредите на „Българска Армия“

Комисия реши: В парламента със зелен сертификат, депутатите да си плащат тестовете

Дани Тренчева

Откриха труп на мъж на пътя Русе – Велико Търново

admin

Предложение на ИТН мина с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“

admin

Leave a Comment